In Goede Handen, of wat u dit najaar kunt leren over behoud en beheer

Ballon. Foto: congerdesign via Pixabay

U beheert een erfgoedcollectie en bent op zoek naar meer efficiëntie? Of misschien hebt u praktische vragen bij de preventie van schade en verlies? Dit najaar organiseert FARO een reeks cursussen waarmee u à la carte op ontdekking kunt in verschillende aspecten van behoud en beheer.

In Goede Handen

In Goede Handen groepeert het periodieke FARO-vormingsaanbod rond behoud en beheer. Dat organiseren we - onder normale omstandigheden - elk najaar, tussen oktober en december, in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Deze waaier van cursussen reist rond in Vlaanderen en Brussel.

Continuïteit in een veranderde context

Misschien doet de naam In Goede Handen een belletje rinkelen, want dit aanbod werd ontwikkeld door de depotconsulenten van de provincies en van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Vanaf dit jaar vaart In Goede Handen onder de FARO-vlag en laten we de focus op depots los. Behoud en beheer vindt immers niet alleen in het depot plaats en de informatie is ook daarbuiten toepasbaar. Behalve een paar organisatorische wijzigingen en de inhoudelijke kwaliteitszorg die u van ons verwacht, blijft de opzet grotendeels dezelfde. Toch nuttig om even mee te geven, als u in het verleden al eens een module hebt gevolgd.

A la carte

De reeks In Goede Handen omvat zes cursussen: een driedaagse basiscursus en vijf verdiepende praktijkmodules. U beslist zelf welke modules nuttig zijn voor u of kiest modules die dit najaar in uw regio plaatsvinden, en u schrijft in per cursus. Uiteraard vindt u alle details en de inschrijfformulieren in onze vormingskalender via de links hieronder.

Overzicht

5, 12 en 19 oktober 2020 | Basiscursus behoud en beheer
Hoe herkent en vermindert u de alledaagse risico’s op schade aan de collectie?
Locatie: Antwerpen

9 november 2020 | Depotinrichting als sleutel tot een efficiënt collectiebeheer
Wat maakt een ruimte tot een geschikt erfgoeddepot en hoe richt u ze zo praktisch en overzichtelijk mogelijk in?
Locatie: Tienen

16 november 2020 | Veilig en beveiligd
Welke voorschriften en preventiemaatregelen bestaan er voor de veiligheid en beveiliging van mensen, gebouw en collectie? Hoe bereidt u zich voor op een noodsituatie
Locatie: Hasselt

23 november 2020 | Onderhoud in een erfgoedcontext
Hoe pakt u de schoonmaak en het onderhoud van ruimtes met erfgoed systematisch aan om stof, vuil en insecten te voorkomen?
Locatie: Oostende

30 november 2020 | Bewaren, verpakken en intern transport
Hoe kiest u het juiste verpakkingsmateriaal voor elke situatie? En hoe pakt u een veilige verplaatsing van objecten binnen uw instelling aan?
Locatie: Elsene

7 december 2020 | Het collectieplan: de basis voor een efficiënt collectiebeheer
Wat is een collectieplan precies, welke voordelen biedt het en vooral: hoe begint u eraan?
Locatie: Gent

Informatiebeheer

Collectie- en informatiebeheer gaan hand in hand. Wellicht hebt u ook vragen over hoe u gegevens over de collectiestukken, hun locatie en hun toestand beheert? Daarvoor verwijzen we u graag naar de Basiscursus informatiebeheer van erfgoedcollecties, georganiseerd door het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Deze vindt plaats vanaf 3 september in Gent en Ename. De cursus bestaat uit twee dagen basisopleiding, plus een derde verdiepende dag gewijd aan informatiebeheer in depot.

Foto: congerdesign via Pixabay

Tine Hermans