Ambacht in een religieus kader

Van pannenkoek tot hostie (c) Museum DE MINDERE

Op 28 april laat Erfgoeddag u bij tal van activiteiten het ambachtelijk proces achter ons cultureel erfgoed ontdekken. Wie door het aanbod grasduint, zal zien dat ook heel wat religieuze gebouwen hun deuren wagenwijd openzetten. Zij laten u kennismaken met vakmanschap in een religieuze context. 

En laat onze vrijwilligster Fien Cornelis nu net een grote liefde koesteren voor alles wat met religieus erfgoed te maken heeft. Fien dook in het ruime aanbod en stelde onderstaande selectie voor u samen. Bent u gefascineerd door glasramen en orgels? Of wilt u graag weten hoe een religieus gewaad wordt gemaakt? Aan u de keuze!

Van pannenkoek tot hostie (Sint-Truiden)

Sint-Andries Glasraam - vzw Sint-Andries

In de schaduw van de Minderbroederskerk van Sint-Truiden wordt u ondergedompeld in de wereld van de kloosterambachten. Als een echte kloosterling legt u in een mum van tijd de patersknoop in het koord rond uw habijt, leert u een religieuze mantel ontwerpen en, last but not least, maakt u uw eigen hippe hostie. Verder lezen.

Bent u geïnteresseerd in geloofsrituelen? Dan zijn de activiteiten Peterseliewijn maken of Heilige Kruiden wellicht ook uw ding.

Glashelder! (Erps)

Glas in lood. Kinderatelier rond licht, kleur en compositie

Benieuwd naar hoe een glas-in-loodraam precies gemaakt wordt? Of zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? U krijgt een rondleiding door het atelier en u ziet hoe eeuwenoude technieken zoals brandschilderen worden toegepast in een hedendaags kader. Lees verder.

De kleinsten kunnen hun creativiteit de vrije loop laten bij de activiteit Hoe maakt u het, meester? Glashelder!, Knutsel uw eigen glasraam of Glas in lood. Kinderatelier rond licht, kleur en compositie.

Over orgels en klokken (Alden Biesen)

Maak kennis met het orgel in de kerk en steek zelf een orgel in elkaar

In de kerk van Alden Biesen leert u alles over het gerestaureerde Van Pethegemorgel. Een specialist legt u ter plekke uit hoe het orgel eruit ziet, hoe het wordt gemaakt en hoe het klinkt. Daarna mag u zelf aan de slag met een doe-orgel. Stapsgewijs maakt u een klein ambachtelijk pijporgel dat u zelf in elkaar kan zetten. Verder lezen.

Reikt uw liefde voor het orgel diep? Dan kunt u deelnemen aan de workshop In de kijker: orgel & kalligrafie of kom genieten van een prachtig orgelconcert.

Toch meer in de ban van het klokkenspel? Dan zijn volgende activiteiten misschien wel iets voor u: De geheimen van de beiaard aan de grote klokBeiaardier, een vak apart?, Iedereen Beiaardier, Het vakmanschap van de klokkengieter en de beiaardier of tot slot De klokkendokter, reparateur van oude en antieke klokken.

Gewaden met goud beladen (Huldenberg)

Afbeelding bij activiteit gewaden met goud beladen

De Heemkundige Kring van Huldenberg laat het schitteren! Kom en ontdek hun aanzienlijke collectie met goud beladen kunstwerken, kledingstukken, kazuifels, koorkappen, vlaggen en wimpels in de Sint-Pieter-en-Pauwelkerk van Neerijse. Leer meer over de bijzondere techniek van goud borduren en brokaat terwijl de gids u wat meer vertelt over het rijke verleden van Neerijse. Lees verder.

Kom meer te weten over het thema religieus textiel tijdens de activiteiten Met goud doorweven. Liturgische gewaden geïnspireerd op van Eyck, Een schatkamer vol linnen of De reliekschatten uit de Tongerse begijnhofkerk.

De pracht van ambacht (Brugge)

Een leerling van het VTI Brugge kopieert snijwerk van een meubel

De leerlingen houtbewerking van het VTI Brugge onderzoeken vanuit hun vakkennis de unieke meubelcollectie van het Sint-Janshospitaal. Op Erfgoeddag krijgt u de kans om kennis te maken met deze bijzondere aanpak. Op de kleine zolder geven de leerlingen demonstraties oude houtbewerkingstechnieken zoals marqueterie. In het broederklooster kunt u zien hoe u professioneel een meubel opmeet en uittekent. Lees verder.

Benieuwd naar andere activiteiten over vakmanschap met hout, steen of metaal? Misschien zijn Ambacht in religieuze context, Gewijde stenen, heilig hout: vakmanschap in de Sint-Jacobskerk of Sporen van ambachten in de kathedraal wel iets voor u!

Hiernamaals (Maasmechelen)

Restauratie obiits Aartselaar

Een uitvaart met paard en koets: een laatste eerbetoon aan de overledene. De heemkundige kring Vochte heeft gepleit voor de restauratie van een zeer oude en unieke paardenlijkwagen. Hoe gebeurt zo’n restauratie precies? Wat komt er allemaal bij kijken? Kom luisteren naar de deskundige toelichting over het proces. Lees verder.

Wilt u meer ontdekken over cultureel erfgoed rond het heengaan? Mis dan volgende activiteiten niet: Restauratieatelier obiits, 110 jaar vakmanschap tentoongesteld of Expo beghina.

Campagnebeeld Erfgoeddag 2019

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Zet zondag 28 april met stip in uw agenda!

Bijschriften foto's:

  • Inleidende foto: (c) Museum DE MINDERE
  • Foto bij 'Van pannenkoek tot hostie': Sint-Andries Glasraam (c) vzw Sint-Andries
  • Foto bij 'Glashelder!': (c) Documentatiecentrum Vlaams-Brabant
  • Foto bij 'Over orgels en klokken': (c) Van_peteghemorgel_schafranski
  • Foto bij 'Met goud beladen': (c) Heemkundige Kring Huldenberg
tine vandezande