Bent u de educatieve partner die Erfgoeddag zoekt?

Traject Take Care, Erfgoeddag 2017. Foto: © Ellen Janssens

Tijdens het weekend van 24 en 25 april 2021 is het Erfgoeddag. Een heus feestweekend deze keer, want Erfgoeddag viert volgend jaar de 20e editie. Dit keer staat het evenement helemaal in het teken van 'De Nacht'. Zoals iedere editie verbindt FARO ook nu graag een educatief traject aan Erfgoeddag. Want zeg nu zelf: jongeren en de nacht vormen toch dé ideale combinatie?

De essentie is dat jongeren het cultureel erfgoed uit hun streek anders of beter leren kennen én er in de periode voor Erfgoeddag op een creatieve en zinvolle manier mee aan de slag gaan. Het traject mondt uit in een toonmoment tijdens het weekend van Erfgoeddag en eventueel ook in de week die erop volgt. Zo kunnen ouders, partners, geïnteresseerden en scholen uit de omgeving het resultaat komen bewonderen. Is uw (educatieve) organisatie de partner waarmee we dit traject vormgeven? 

Hoe ziet het traject eruit?

  • U las het al: het thema van Erfgoeddag 2021 is 'De Nacht'. Denk aan invalshoeken als slapen onder de sterren, alles wat het daglicht niet mag zien, wat er gebeurt tijdens onze slaap, het poëtische en dromerige, en zoveel meer. Bedoeling is dat het centrale thema op een creatieve manier in het traject verwerkt zit. Dat kan via een eigen interpretatie, of door een bepaald aspect in de kijker te zetten of te vertalen op maat van jongeren.
  • Leidraad van het traject is dit jaar de theorie Cultuur in de Spiegel. Aan de hand van verschillende onderwerpen, vaardigheden en media maakt Cultuur in de Spiegel cultuuronderwijs concreet en toepasbaar in uw les. Of u nu cultuurwetenschappen geeft, taalleerkracht of wetenschapper bent. Aan de hand van vier basisvaardigheden en reflectie hierop, krijgt u grip op cultuur. Meer over Cultuur in de Spiegel leest u via deze link.
  • De lengte van het traject valt te bespreken. Belangrijk is wel dat het méér is dan louter een workshop. De uitrol kan starten in februari, om een eindpunt te bereiken tijdens het weekend van Erfgoeddag: 24 en 25 april 2021. 
  • Het lokale cultureel erfgoed vormt de rode draad in het traject. En ook de erfgoedcellen zijn een belangrijke partner. Zij volgen het inhoudelijke luik mee op. Erfgoedcellen worden gestimuleerd om werkingsbudget aan te vragen voor een dynamoPROJECT.
  • De spreiding van de trajecten hangt af van het aantal erfgoedcellen die intekenen en de haalbaarheid van de educatieve partner die instapt.
  • Gezien de onzekerheid die momenteel heerst a.g.v. de coronacrisis, kunnen digitale insteken of alternatieven interessant zijn bij de vormgeving van deze trajecten.

Heeft u vragen na het lezen van bovenstaande informatie? Geef dan zeker een seintje via tine.vandezande@faro.be of michelle.van.meerhaeghe@faro.be.

Is uw (educatieve) organisatie de partner waarmee we dit traject vormgeven?

Bezorg ons ten laatste op 31 augustus uw idee of uw suggestie van aanpak. Daarna starten we de eerste gesprekken met de scholen op. Details over de uitrol, het financiële aspect en de inhoud bespreken we in een latere fase. Erfgoeddag kiest een educatieve partner op basis van het ingediende voorstel.

Kent u een interessante educatieve partner of heeft u vragen na het lezen van deze oproep?

Stuur de oproep zeker door naar educatieve partners binnen uw netwerk of mail uw vraag naar tine.vandezande@faro.be of michelle.van.meerhaeghe@faro.be.

Foto: Traject Take Care, Erfgoeddag 2017. © Ellen Janssens

tine vandezande