De buik van Brussel

De Vismarkt van Brussel (c) Erfgoedcel Brussel

De Vismet en het Sint-Katelijneplein, waar ooit de haven van Brussel was, vormen een van de belangrijkste wijken van de stad, zowel vanuit historisch als sociologisch oogpunt. De wijk is minder bekend dan de Grote Markt of de Marollen maar kent grote veranderingen. Het verdwijnen van de vishandel, ooit zo aanwezig in de wijk, is er daar een van.  

Tien jaar tijd, een wereld van verschil

Tien jaar geleden waren er op en rond de Vismet nog tien visgroothandels actief, nu nog slechts een. En ook de Katelijnemarkt is niet echt een markt meer, maar eerder een 'nieuwe Beenhouwerstraat'. De beroemde passage uit Brel's lied Bruxelles met zijn "pavés de la place Sainte-Catherine" en zijn "femmes en crinoline" zou vandaag heel anders klinken. Hoog tijd dus om de geschiedenis van de wijk en de ooit zo aanwezige vishandels voor het voetlicht te halen.

Kunnen wij het maken?

'De buik van Brussel' is er gekomen dankzij een intense samenwerking tussen Lucas Cathérine en de Erfgoedcel Brussel. Cathérine is de auteur van het gelijknamige boek. De Erfgoedcel Brussel leverde de nodige input. Ook fotograaf Philippe Debroe zette mee zijn schouders onder dit project. De organisatie kon eveneens op erg veel steun rekenen van de mensen van het buurtcomité.

Is uw Erfgoeddagtour in Brussel al uitgestippeld?

In Brussel valt tijdens Erfgoeddag heel wat te beleven. Interesseert de restauratie van de Grote Markt u? Dan mag u die activiteit zeker niet aan u voorbij laten gaan, want maar liefst twintig jaar geleden werd de Brusselse Grote Markt opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Meer Brussels erfgoed ontdekken? Zoek de Brusselse activiteiten via de kaart.

tine vandezande