De Nacht bood hoop en troost

Campagnebeeld Erfgoeddag 2021

Met de publieksopkomst op 24 en 25 april bewees Erfgoeddag met verve dat het evenement aan een reële nood tegemoetkomt. Een nood die stoelt op de honger naar kennis over het verleden van de eigen buurt, stad of regio. En precies dat bood Erfgoeddag, in grote mate én coronaproof: de schoonheid van voorwerpen, verrassende verhalen, de verbondenheid en ook strijd die de vorige generaties hebben gevoerd, de savoir- faire van ambachten, en hoe dat erfgoed vandaag gekoesterd, beheerd en verzorgd wordt … De 20e editie van Erfgoeddag, in het teken van ‘De Nacht’, bood hoop én troost. 

Op de Erfgoeddagformule blijkt weinig sleet te zitten. Deze 20e editie toont aan dat deze dag voor de cultureel-erfgoedsector een uitgelezen kans is om het roerend en immaterieel erfgoed in de kijker te zetten, op een toegankelijke manier en voor jong en oud. Dankzij de strenge maatregelen kon het publiek in beperkte kring deelnemen aan veilige activiteiten.  

Hanne Jakubiak, Erfgoedcel Mijn-Erfgoed: “Het thema 'De Nacht' zorgde ervoor dat het cultureel erfgoed uit onze regio op een nieuwe manier belicht werd. Dat resulteerde in nieuwe, versterkende samenwerkingen en een gevarieerd programma. De expo's in de mijnstreek liepen bijzonder goed. De bezoekers zorgden voor elkaars veiligheid en reserveerden vooraf hun bezoek. Er werden ook enkele wandelingen gelanceerd in het weekend van Erfgoeddag. Aangezien deze wandelingen duurzaam zijn kan het publiek ze ook nog na Erfgoeddag terugvinden in de ErfgoedApp.” 

Bezoeker Lisette Wouters: “Ik bewonderde zaterdag de historische notitieboekjes in de kerk van Aarschot. Het leuke aan deze editie was dat het mogelijk was om persoonlijke gesprekken te hebben met de organisatoren. Omwille van het tijdsslot had mijn bezoek ook echt een intiem karakter. Echt speciaal. En iets wat me nog lang zal bijblijven.” 

Deelnemer Collectief Mooos ontwikkelde de wandeling ‘Het Grave Ravenpad’: “Deze Erfgoeddag was een speciale ervaring omdat alles coronaproof moest. We plaatsten een brievenbus aan de ingang van het pad en daar mochten kinderen een briefje deponeren voor de personages uit het verhaal dat ze onderweg beleven. Pas zondagavond weten we hoeveel (jonge) bezoekers er passeerden. Spannend!”

Erfgoeddag editie 2022 breidt uit met een hele week. Erfgoeddag maakt school!

Iedereen heeft wel ‘iets’ met school: een schoolverleden – pittig of niet – hebben we immers allemaal. De tijd die we op school doorbrachten verbindt ons, uiteraard door wat we daar geleerd hebben. Maar ook door de verhalen en tradities die aan het schoolleven gekoppeld zijn. Kijk maar naar oude schoolfoto’s, en u wordt al snel overspoeld door herinneringen.  

Op zondag 24 april 2022 duikt de cultureel-erfgoedsector in dat rijke schoolleven en -verleden. Wie was Chrysostomos en vanwaar komt de traditie die zijn naam draagt? Waarom is leren in ons land een plicht? Hoe zat het weer met de Schoolstrijd? Hoe sterk verschilt de leerstof en de manier waarop die gegeven wordt met die van onze grootouders? Huishoudkunde: hoe leer(de) je dat? Enzovoort. Op deze vragen krijgt het publiek een antwoord, op Erfgoeddag. 

Maar er is meer. Want naar aanleiding van dit thema nodigt Erfgoeddag alle leerlingen, leerkrachten en directies uit het basis- en secundair onderwijs uit om een hele week, van maandag 25 tot vrijdag 29 april 2022, erfgoed in het voetlicht te plaatsen op school. Samen met lokale erfgoedpartners kunnen scholen het erfgoed op school belichten – en dat is vaak veel rijker dan gedacht. Of het erfgoed dat dichtbij de leerlingen staat (iedereen heeft immers een familiegeschiedenis) aan bod laten komen, of dieper ingaan op het erfgoed in de buurt – zelfs een straatnaam kan een heel verhaal oproepen). 

Leerlingen, leerkrachten en directies maken en bepalen het (school)leven van nu. En dus zijn zij op hun beurt erfgoedmakers. Erfgoeddag wil hen hierop attenderen. Zij schrijven immers ook iedere dag geschiedenis op school. En ver daarbuiten! 

Michelle Van Meerhaeghe
erfgoeddag
Evenement