Geniet van enkele digitale Erfgoeddagactiviteiten

Ramadan / iftar. Miansari66 via Wikimedia Commons, CC0 1.0

U hoorde het al: Erfgoeddag wordt uitgesteld naar volgend jaar. In het weekend van 25 en 26 april zullen we het daarom noodgedwongen even zonder onze vertrouwde afspraak op de erfgoedkalender moeten doen. Maar niets belet ons om vanuit onze eigen cocon toch te proeven van een paar creatieve initiatieven in het teken van 'De Nacht'. Leest u even mee?

Iftar vanuit uw kot

Naar aanleiding van Erfgoeddag ging Erfgoedcel Meetjesland op zoek naar boeiende nachtelijke tradities en gebruiken. Samen met de Turkse Multiculturele Vereniging Zelzate vzw, het Agentschap Integratie en Inburgering en Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen vond de erfgoedcel het antwoord in de iftar, of het breken van de vasten tijdens de ramadan.

De iftar is een heel mooi voorbeeld van immaterieel erfgoed en is van alle tijden en levensbeschouwingen. De iftar vormt meteen ook een prachtige gelegenheid om verschillende gemeenschappen met elkaar te verbinden. Maar helaas ... de coronacrisis stak ook hier een stokje voor.

Gelukkig bedachten de initiatiefnemers een waardevol alternatief: Iftar vanuit uw kot. Hoe kunt u deelnemen? Heel eenvoudig: schrijf u in via deze link, schenk een vrije bijdrage van minstens een symbolische euro en ontvang een iftarpakket met ingrediënten voor twee recepten: een typisch Meetjeslandse lekkernij én heerlijke Turkse linzensoep. De opbrengsten gaan naar Lichtpunt vzw, een armoedeorganisatie uit Zelzate die voedselpakketten verdeelt in de gemeente.

Dankzij Iftar vanuit uw kot kunt u tegelijkertijd culinaire tradities ontdekken én genieten van een gezamenlijke maaltijd ‘vanuit uw kot’. De iftarpakketten worden aan huis geleverd op zaterdag 9 of zondag 10 mei. Deel uw filmpjes en foto's met kookervaringen via de sociale media. Dit kunt u doen via #IftarZelzate of via mail aan muraz@samenlevingsopbouw.be. Zo is iedereen virtueel toch een beetje samen.

Digitale opsteker vanuit de Kempen

Heist-op-den-Berg, Heists tafereel uit de stoet n.a.v. 100 jaar België, Heemkundige Kring Die Swane.

Ook uit de Kempen komt er goed Erfgoeddagnieuws. Voor een streepje digitale culturele ontspanning kunt u terecht op de erfgoedbank Kempens erfgoed. Deze databank bundelt het lokale erfgoed van twaalf Kempense gemeenten. De voorbije maanden kreeg deze digitale erfgoedbank een grondige facelift dankzij tal van vrijwilligers, heemkringen en sympathisanten. Intussen vindt u er meer dan 40.000 audiovisuele bestanden, inclusief duiding.

Wilt u ook grasduinen door het verleden? Surf dan naar www.kempenserfgoed.be, zoek op trefwoorden of neem gewoon een kijkje tussen de diverse thema’s. Heeft u vragen over de collectie of beschikt u over interessant beeldmateriaal? Neem dan contact op met Elke Van Severen.

Nachtnummers

Belfort Brugge. Steve Collis via Wikimedia Commons, CC BY 2.0

De voorbije maanden deed de Erfgoedcel Brugge een oproep aan de Bruggelingen om hun favoriete Nachtnummers toe te voegen aan een Spotify-playlist, samen met een woordje uitleg omtrent de keuze van het nummer. Een top 5 van al die nummers zou normaal gezien op zaterdag 25 april als feestelijke opener van het Brugse Erfgoedweekend door de stadsbeiaardier op de Brugse beiaard gespeeld worden.

Een Brugs Erfgoedweekend is er dit jaar uiteraard niet, maar de stadsbeiaardier liet wel weten dat hij de nachtnummers in deze coronatijd toch graag speelt. Maak u dus klaar voor een beiaardconcert vol nachtnummers, met op de playlist: Toute la nuit (Arno), Because the night (Patti Smith), Ik wil deze nacht in de straten verdwalen (Wannes Van de Velde), Meet us where the night ends (MONO) en Nights in white satin (The Moody Blues).

Woont u in Brugge? Zet dan op op zaterdag 25 april na het luiden van de klokken en de Triomfklok om 20.00 uur uw ramen open. Of volg het concert waar u maar wilt via de livestream.

De vierkante kilometer: tegel per tegel door de stad

Normaal gezien kon u tijdens Erfgoeddag een wandeling volgen aan de Brugse Poort in Gent. Deze wandeling valt in het water maar dat weerhield het STAM er niet van om hun project De vierkante kilometer: tegel per tegel door de stad verder uit te werken. Tegel per tegel komen de verborgen verhalen van de stad naar boven. Dit gebeurt onder andere dankzij een verhalenverzamelaar die ter plaatse de bewoners betrekt. 

Een van die verhalen gaat over de bombardementen en de avondklok. Om u toch te kunnen laten meegenieten van dit bijzondere maar verborgen verhaal, nam Tina De Gendt de toelichting die ze op Erfgoeddag zou vertellen tijdens de wandeling online op. U kunt haar verhaal beluisteren via deze link (scroll door naar filmpje nummer 6, 'Bommen op de Brugse Poort', normaal gezien dus de wandeling tijdens Erfgoeddag).

Erfgoeddag uitgesteld

Erfgoeddag, gepland op zaterdag 25 en zondag 26 april, kan dit jaar niet doorgaan. De risico’s voor de gezondheid van de organisatoren en bezoekers zijn te groot. Toch zijn de voorbereidingen voor deze editie, in het teken van ‘De Nacht’, niet tevergeefs. De cultureel-erfgoedsector wordt uitgenodigd om in 2021 opnieuw iets te organiseren dat past binnen dit thema. Volgend jaar vindt het evenement plaats op 24 en 25 april. Lees meer in dit bericht.

COVID-19: informatie voor de cultureel-erfgoedsector

Bent u professioneel of vrijwillig aan de slag in de cultureel-erfgoedsector en bent u op zoek naar informatie over de coronacrisis? Surf dan snel naar faro.be/corona, een themapagina waarop u alle relevante informatie gebundeld terugvindt. 

Foto's:

tine vandezande