Hoe maakt u muziek?

Koninklijk Conservatorium Brussel

We bevinden ons in de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Brussel, School of Arts in de muziek. Toen de bibliotheek interesse had om mee te doen aan Erfgoeddag 2019, was de denkoefening gauw gemaakt, zo vertelt bibliothecaris Johan Eeckeloo: “Het thema van Erfgoeddag is dit jaar 'Hoe maakt u het?'. We hoefden enkel het woord 'het' te vervangen door 'muziek': 'Hoe maakt u muziek?'. Geen enkel thema sluit beter aan bij de missie van onze instelling.”

Van feiten tot feest

De afdeling Jazz bestaat 25 jaar, en dus wilde het Conservatorium iets doen rond jazz en improvisatie. Melissa Van der Veken, een talentvolle pianiste, illustreert tijdens Erfgoeddag hoe u een simpel A4-tje omtovert tot klinkende muziek. Tijdens de rondleidingen in de bibliotheek kunt u de boeiendste en mooiste methodes en traktaten zien. Het oudste stuk dateert uit de 15e eeuw, de jongste stukken uit de vroege 20e eeuw. De combinatie van dit materiële erfgoed met het immateriële aspect - het musiceren zelf - staat garant voor een boeiende ervaring.

Waarom is deze activiteit zo bijzonder?

Jazz beluisteren kan op tal van plaatsen. Toch hoort u daar altijd een eindresultaat, een artistiek eindproduct. Het unieke aan deze 'lecture-recital' is dat Melissa Van der Veken u toont en vertelt hoe de muzikant tot zo’n eindresultaat komt. U kunt met andere woorden letterlijk meekijken in de artistieke keuken. Bovendien krijgt u niet elke dag de kans om de rondleiding in de bibliotheek te volgen en om muziekmethodes van de 15e tot de 19e eeuw te bekijken. Er zijn unieke handschriften bij, maar ook heel indrukwekkende uitgaven.

Bibliothecaris Johan Eeckeloo: “Erfgoeddag is voor ons een feest waar iedereen welkom is. We zijn dan eens niet bezig met collectieplanning, magazijncontrole en budgetbeheer, maar we tonen onze boeiendste stukken, we vertellen waarom die oude dingen interessant zijn en wat je ermee kunt doen. We delen onze passie en we hopen dat er iets van ons enthousiasme blijft voortleven bij het publiek.

Als gespecialiseerde bibliotheek bereiken we een nichepubliek. Met initiatieven zoals Erfgoeddag bereiken we een ander en breder publiek dat vaak verwonderd is over de omvang en het belang van een muziekbibliotheek. Iedereen weet wat muziek is, bijna iedereen luistert naar muziek en geniet ervan. Het lijkt vaak alsof het allemaal vanzelf komt, maar dat is het niet. Bladmuziek bewaren is een professionele en noodzakelijke activiteit. Wij vinden het belangrijk dat voldoende mensen zich daarvan bewust zijn.”

Nog meer muziek in Brussel

Wist u dat de saxofoon zijn roots heeft in Brussel ? De activiteit 'De sax werd in Brussel gemaakt' vertelt u er alles over. Wandel mee en bezoek de verschillende ateliers.

tine vandezande