Als het kind maar een naam heeft. Voornaamkeuze door de eeuwen heen

Je voornaam kies je niet zelf, hoewel hij bepalend is voor je leven. Het Rijksarchief Gent duikt in zijn rijke collectie en toont je unieke stukken over naamkeuze, van de middeleeuwen tot de 19e eeuw. Welke criteria gebruikten mensen vroeger om kinderen een naam te geven? En hoe kan je zelf op zoek gaan naar de namen in je stamboom?

Kiezen is meer dan politiek

Bij het thema ‘Kiezen’ wordt, zeker in een verkiezingsjaar, al snel aan politiek gedacht. Het Rijksarchief Gent besloot om het over een andere boeg te gooien. De archivarissen die deze tentoonstelling op poten zetten hebben ervaring met onomastiek of het onderzoek naar persoonsnamen, en dus was de knoop al snel doorgehakt. Je voornaam is immers de eerste – impactvolle – keuze waar ieder van ons mee geconfronteerd wordt, al is het een keuze die je niet zelf maakt.

De archiefmedewerkers raakten geïntrigeerd door de mogelijkheden die dit thema bood om de link te leggen met de eigen collectie. Aan de hand van archiefstukken kunnen ze laten zien welke namen populair waren in de middeleeuwen of de 18e eeuw, welke modes er waren en waardoor mensen zich lieten beïnvloeden bij het kiezen van een naam. Ook voor het fenomeen van de naamsverandering is er aandacht: waarom kozen mensen in het verleden voor een andere voornaam? Gebeurde dit altijd met goede bedoelingen? En welke namen kozen ze dan?

Het Rijksarchief hoopt in deze tentoonstelling verrassende inzichten te kunnen meegeven. En wie weet kom je wel iets nieuws te weten over je eigen voornaam of die van je familieleden!

En verder

Aangezien (voor)namen ook dé aanknopingspunten vormen voor genealogisch onderzoek, besloot het Rijksarchief hieraan een tweede activiteit te koppelen. Via het stamboomforum kunnen mensen ontdekken hoe ze via de (voor)namen van hun voorouders onderzoek kunnen doen naar hun familiegeschiedenis. De belangstelling hiervoor is immers nog steeds bijzonder groot. Toch hebben sommigen wat drempelvrees om de stap te zetten naar het archief. Erfgoeddag biedt een uitgelezen kans om vrijblijvend kennis te maken met de diensten en collecties van het archief.

Afronden kan je doen met een kijkje achter de schermen tijdens een van de rondleidingen in het archiefdepot. Inschrijven hiervoor is wel noodzakelijk, de plaatsen zijn beperkt.

---

Zin gekregen om je eigen familiegeschiedenis te onderzoeken? Voeg deze activiteit toe aan jouw Erfgoeddagprogramma!