Als het te mooi is om waar te zijn...

Vanaf het ogenblik dat 'kunst' en 'antiek' verhandelen lucratief werd, zijn er mensen geweest die met niet-authentieke objecten hun brood verdienden. Zo werden reeds in het Oude Rome antieke, Griekse beelden nagemaakt en verkocht als echte. Op hun beurt werden tijdens de renaissance overblijfselen uit het Romeinse rijk nagemaakt en aan (nietsvermoedende) kopers aangeboden.

Welke trucs gebruiken vervalsers vandaag en wat zijn de verkooptechnieken om valse kunst verkocht te krijgen? Deze 'trucs en tricks', hoe je je als koper kunt beschermen en hoe de Federale gerechtelijke politie - dienst Kunstcriminaliteit de vervalsers op het spoor komt, lees je in onderstaande thesis - 'De antiekhandelaar en het niet-authentieke kunstwerk' - van politierechercheur Axel Poels. Hij legt in een interview op Brusselnieuws.be uit waarmee zijn dienst zoal te maken krijgt.

Je kunt bij de Federale gerechtelijke politie Brussel, dienst Kunstcriminaliteit, terecht met heel wat vragen over niet-authentieke kunst en de (soms zeer) inventieve technieken waarmee ze aan de man worden gebracht:

Federale gerechtelijke politie Brussel, dienst Kunstcriminaliteit
Victoria Reginaplantsoen 1
1210 Brussel
T. +32 2 223 93 47
F. +32 2 223 93 82
E. artpolice [at] skynet [dot] be

 

Vrije tags
Erfgoeddag 2010
FAKE?
politie
kunstzwendel
schilderij
vals
vervalsing