Back tot the fifties and sixties!

Collage 'De Sixties', Openluchtmuseum Bokrijk
Affiche voor de tentoonstelling 'Voor u getest', Het Huis van Alijn

Vraag je je ook af hoe de leefwereld van je (groot)ouders er uitzag? Een aantal musea kropen in een tijdsmachine en brachten de ‘tijd van toen’ terug tot leven. Klaar om teruggeflitst te worden? Flits, flits …!

Het Huis van Alijn
In Het Huis van Alijn liep van 15 oktober 2010 tot en met 20 maart 2011 de tentoonstelling ‘Voor u getest’. Hier werd getoond hoe de technologie in de jaren vijftig in sneltreinvaart het huishouden veroverde. Massagetoestellen, snelkookpannen, aardappelkroketmachines en andere vernuftige toestellen verschenen in huis. Reclamecampagnes van de Mad Men over ingenieus functionerende huishoudapparaten beloofden comfort en gebruiksgemak. Veel van deze wondermiddelen belanden in kasten en op zolders, soms ongebruikt. Nostalgici konden op deze manier een duik nemen in het leven van onze grootouders.

Openluchtmuseum Bokrijk
Het Openluchtmuseum Bokrijk brengt het leven op het Vlaamse platteland vanaf de zeventiende eeuw tot 1914 tot leven. Sinds enkele maanden neemt het museum je ook mee op een tijdreis naar de gouden jaren zestig, meer bepaald de periode tussen de Wereldexpo van 1958 en de oliecrisis van 1973. Centraal staat het dagelijks leven in een sixtiesstadje. Je kunt er bijvoorbeeld rondsnuisteren in een supermarkt uit die tijd, maar ook de sfeer opsnuiven van een alternatief café van toen of shoppen in een elektrozaak waar van flatscreens nog lang geen sprake is. Alle meubels en gadgets, tot zelfs het behangpapier toe, zijn authentiek. Als tijdsreiziger uit de eenentwintigste eeuw krijg je een identiteit van iemand die de jaren zestig van dichtbij heeft meegemaakt, zo kun je je ‘vermommen’ en onopgemerkt op ontdekking gaan.

Trakteer je bezoekers op Erfgoeddag op een reis naar de tijd van toen. Laat hen herinneringen ophalen naar vervlogen tijden en laat jongeren de leefwereld van hun (groot)ouders als jongere ontdekken. Je bezoekers keren ongetwijfeld van hun reis tevreden terug.
 
Lees ook het blogbericht ‘Herbeleef de sixties in Bokrijk

Bekijk hieronder een filmpje over de tentoonstelling ‘Voor u getest’ in Het Huis van Alijn.
 

Afbeeldingen:
- Affiche voor de tentoonstelling 'Voor u getest', Het Huis van Alijn
- Collage 'De Sixties', Openluchtmuseum Bokrijk

Vrije tags
musea
tijdsreizen