#Collectievissen in Oost-Vlaamse provinciale depots

Campagnebeeld #Collectievissen in Oost-Vlaamse provinciale depots

Collectievissen is een spel op Twitter waarbij mensen virtueel een tentoonstelling samenstellen rond een thema van de week. Ze tweeten linken door van online afbeeldingen van collectiestukken met het trefwoord  (#) "collectievissen". Met de tentoonstelling #Collectievissen maakt de provincie Oost-Vlaanderen een reallife tentoonstelling waarbij ze vissen in de collecties van de Oost-Vlaamse provinciale depots

In de tentoonstelling worden de verschillende depots voorgesteld. Telkens worden ook enkele voorwerpen getoond die die bepaalde depotcollectie typeren of die op dit ogenblik actueel zijn. Zo worden er objecten getoond die bijvoorbeeld recent in een depot werden opgenomen of die een bijzondere conserveringsproblematiek hebben. De stukken die getoond worden zijn zeer divers van archeologica, heemkundige voorwerpen, varend erfgoed, molenerfgoed, liturgisch zilver, actuele kledingontwerpen, kledij van iemand die de concentratiekampen in WOII overleefde en nog veel meer. 
 
Elk depot wordt op een paneel voorgesteld. Het gaat om de depots van het provinciaal erfgoedcentrum in Ename, het pam Velzeke, de Huysmanhoeve in Eeklo, het Provinciaal Molencentrum Mola in Wachtebeke en de Scheepswerven Baasrode. Daarnaast worden er per depot één of meerdere ‘levensverhalen’ van enkele voorwerpen uit de doeken gedaan. De objecten worden tentoongesteld met hun label waarop enkele basisgegevens staan en zitten meestal nog in een ‘depotdoos’. 
 
De tentoonstelling richt zich tot professionelen uit de museumsector, erfgoedbeheerders, heemkundigen, verzamelaars, maar ook tot het brede publiek dat achter de schermen van erfgoedinstellingen wil kijken. Deze tentoonstelling wil de depotwerking van de provincie Oost-Vlaanderen toelichten en toont aan hoe depotwerking zich kan lenen tot educatieve werking, collectiemobiliteit, registratie van voorwerpen, groepsaankoop van conserveringsmateriaal, herbestemming van erfgoed… De tentoonstelling is te bezichtigen op de eerste verdieping van het Provinciaal Erfgoedcentrum Ename en kan gecombineerd worden met een bezoek aan het open depot in de kelderruimte van het erfgoedcentrum. 
 
#Collectievissen in Oost-Vlaamse provinciale depots is de eerste in een reeks tentoonstellingen die telkens ander erfgoed uit depots van andere musea of erfgoedbewaarders wil belichten telkens vanuit een andere invalshoek.
Deze gratis tentoonstelling loopt nog tot 2 juni 2013 in het Provinciaal Erfgoedcentrum Ename en is toegankelijk van donderdag tot en met zondag, van 10 tot 17 uur. 
Voor meer informatie raadpleeg www.oost-vlaanderen.be/erfgoedcentrum of neem contact op via 055 30 03 44, 09 267 72 86 of erfgoedcentrum@oost-vlaanderen.be
 
Met dank aan Els Otte van de provincie Oost-Vlaanderen voor het aanleveren van de tekst. 
 
Bekijk hieronder enkele sfeerbeelden uit de tentoonstelling: 


Leestip:
Gunst Petra en Provo Walter (red.), Erfgoeddepots uit het oog, in het hart: aanbevelingen bij het bouwen, verbouwen en inrichten, Brugge, Provincie West-Vlaanderen. Dienst cultuur, 2010, 94p. 

Afbeelding:
Campagnebeeld van de tijdelijke tentoonstelling #Collectievissen in Oost-Vlaamse provinciale depots 

 

Vrije tags
erfgoedzorg
conservatie
depot
preservatie