De historie van Robert markies de Wavrin, of het bewaren van waardevolle historische film

Een adellijke jongeman op de vlucht voor de Belgische justitie verkent de jungle in Zuid-Amerika, terwijl in zijn vaderland de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. De carrièrestart van vergeten ontdekkingsreiziger Robert markies de Wavrin is op zijn zachtst gezegd merkwaardig te noemen. Dankzij het Koninklijk Belgisch Filmarchief kunnen we vandaag opnieuw kennismaken met zijn verwezenlijkingen.

Le Marquis du Wavrin, du manoir à la jungle

Op Erfgoeddag vertelt filmarchivaris en regisseuse Grace Winter samen met Bruno Mestdagh, collectiebeheerder bij het Koninklijk Belgisch Filmarchief Cinematek, over de reconstructie van dit vergeten staaltje Belgische filmgeschiedenis. Hun project mondde uit in de knappe documentaire ‘Le Marquis du Wavrin, du manoir à la jungle’. Winter en Mestdagh gaan in gesprek over het belang van het digitaliseren en bewaren van film. Ze laten je bovendien zien hoe Cinematek daarbij te werk gaat. Een unieke kans dus om te weten te komen hoe Cinematek werkt.

Het bronnenmateriaal van de documentaire werd als verloren beschouwd, maar krijgt nu eindelijk de aandacht die het verdient. Het resultaat is een fascinerende tijdreis in de voetsporen van een toegewijde pionier. Markies de Wavrin maakte schitterende beelden van indianenvolkeren die nooit eerder waren gefilmd. De film is daardoor ook een les in het omgaan met andere culturen.

MOOOV

Als organisatie actief in heel Vlaanderen, zet MOOOV allerlei activiteiten op rond kwaliteitsfilms uit de hele wereld. Hun deelname aan Erfgoeddag zette hen ertoe aan om na te denken over de keuzes die aan bod komen bij het uitwerken van een filmprogrammatie en het maken en bewaren van film. Kiezen zit immers ingebed in de essentie van filmprogrammatie, want welke film vertonen we, en welke niet? De filmvertoning die je op Erfgoeddag kan bijwonen, werd georganiseerd door het kleine team van MOOOV: van het boeken van de film over het organiseren van het randprogramma tot het maken van afspraken met de inleider en de cineaste voor het nagesprek.

Grace Winter is lid van de raad van bestuur van MOOOV. Ook Bruno Mestdagh is nauw betrokken bij MOOOV. Naast zijn functie als filmarchivaris zet hij zich in al vrijwilliger bij het MOOOV Filmfestival in Brugge.

Afronden doen we met een tip van Marc Boone, directeur van MOOOV Filmfestival: "Geniet zeker van de stemmige muziek op de soundtrack van deze documentaire en laat je zo meevoeren op een reis in de tijd!".

---

Je kan deze vertoning zowel in Brugge als in Turnhout meepikken. Zin om te gaan? Voeg de voorstelling in Brugge of Turnhout toe aan jouw Erfgoeddagprogramma!

Meer lezen over de film? Neem hier een kijkje.

Vrije tags
Steractiviteit
erfgoeddag