De restauratiebeurt van het Heilig Kruis van Damme

Reiniging letters met penseel

Na drie maanden restauratie hangt het Heilig Kruis sinds begin februari terug in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Damme. Het kruis begon enkele jaren geleden zichtbaar af te takelen: de verf bladderde af en het houten beeld vertoonde diepe scheuren.  Op het einde van de Beeldenstorm werd het oorspronkelijk exemplaar  vernietigd. Damme kreeg pas een nieuw exemplaar rond 1620. Volgens de overlevering werden delen van het oude kruis verwerkt in het nieuwe beeld, maar daar werden geen sporen van teruggevonden. 

De kerkfabriek besloot om tot restauratie over te gaan om het kruis in de toekomst verder te kunnen gebruiken in stoeten en processies. Jaarlijks wordt het kruis driemaal rondgedragen: op Goede Vrijdag, tijdens Damme Kermis en op de Bloedprocessie in Brugge. Aurel Uytterhagen, een specialist in het restaureren van religieus erfgoed,  verzorgde de restauratie. Het beeld bleek sterk  vervuild en werd  grondig gereinigd tot op de oorspronkelijke verflagen. 
 
Het verwijderen van de vervuiling en de  – op sommige plaatsen – verkleurde vernis vergde het grootste gedeelte van het werk. In de eerste plaats werd geprobeerd om zoveel mogelijk van de loszittende en loskomende verf en gronderingslagen te conserveren en te behouden. Ter hoogte van de beide bovenbenen was er verfafbladdering en zaten er loszittende verf- en gronderingsinslagen. Deze werden terug vastgehecht. De barsten aan de borst, de hals achteraan, en de beide schouders werden zorgvuldig gedicht. De draagstoel zelf werd eveneens grondig gereinigd, met speciale aandacht voor de Latijnse letters. Dit is te zien op de foto waarop de reiniging van de letters met het penseel wordt getoond.
 
Meer weten?

 
Vrije tags
restauratie
Kruis
Damme