Een theatrale tijdmachine

Het palais Romain in 1971

De Kortrijkse Schouwburg bezit 30 complete theaterdecors die de tand des tijds hebben doorstaan. De collectie is uniek en dit om meerdere redenen. Ten eerste werd het volledige ensemble bewaard. Daarnaast dateren de decors uit de periode 1913-23, maar komt hun stijl niet overeen met die van het interbellum. Vele sets komen rechtstreeks uit de Belle Époque, of gaan terug op sjablonen van de romantische decorschool van de 19de eeuw. Ook maken de decors indruk dankzij de kwaliteit van het schilderwerk en spreken de onderwerpen tot de verbeelding: rijk gedecoreerde salons, boerenkamers en uiteenlopende natuurlandschappen. Sommige sets waren bedoeld voor opera’s zoals een Spaanse setting voor Carmen en een Egyptische voor Aïda.

De decors bevatten echter asbest. De regisseur van het Kortrijks Lyrisch Toneel trok in 2009 al aan de alarmbel en vroeg zich af hoe het verder moest met het verder gebruik. Daarnaast werkt Erfgoedcel Kortrijk aan een dossier om de decors voor toekomstige generaties te bewaren. Eén decor, namelijk het 100 jaar oude theaterdecor Palais Romain, werd ondertussen gerestaureerd. Het Palais Romain werd in 2012 onder handen genomen door de afdeling Conservatie en Restauratie van de Artesis Hogeschool in Antwerpen. Eén van de grote problemen was het loskomen van de kleurpigmenten want bij het maken van de decors werden de pigmenten in poedervorm met een natuurlijk bindmiddel vermengd. Na 100 jaar verging het bindmiddel op een aantal plaatsen waardoor het poeder als het ware los op het doek lag. Een grote uitdaging in het restauratieproces was om hiervoor een goede vervanger te vinden. De bedoeling is immers om deze theaterdecors te blijven gebruiken, wat regelmatige verplaatsing met zich meebrengt.

Je kan deze decors in volle glorie bewonderen op Erfgoeddag want dan komt een voor dood gehouden theatertijdperk weer tot leven aan de hand van lichteffecten, geluidsfragmenten, foto’s en archiefmateriaal. Restaurateurs vertellen op Erfgoeddag ook over de gigantische uitdagingen van dit project, niet enkel qua restauratie maar ook naar bewaring en verder gebruik. Op 22 en 23 januari vindt in Kortrijk de internationale conferentie plaats over theatraal erfgoed. Ze licht het belang van dit erfgoed toe en duidt hoe dit kwetsbaar erfgoed het best bewaard kan worden.

Meer weten?
http://www.archiefstadkortrijk.blogspot.be/2012/11/conferentie-theatraa…
http://www.geheugenvankortrijk.be/nieuws/een-theatrale-tijdmachine
http://www.cultuurcentrumkortrijk.be/ck/programma/detail/15491/artaserse
http://www.theatricalheritage.be/

Foto:
Het palais Romain zoals het in 1971 opgesteld stond tijdens de voorstelling van Victoria en haar huzaar © Rudy Dermaux

Bekijk hieronder nog drie extra foto's van de decors:
http://www.flickr.com/photos/faronet/sets/72157632537867140/

Vrije tags
restauratie
decors