Kinderen van toen - Senioren van nu: terug naar school

(c) Marcella Delagrange
Een griffel en een lei, een vulpen die genadeloos vlekken maakte, een schriftje voor schoonschrijven. Veel meer hadden kinderen vroeger niet toen ze op de lagere schoolbanken zaten. En ken jij de spelregels van knikkeren, bikkelen of hinkelen? Het zijn een paar van de spelletjes die vroeger op de speelkoer, op weg van en naar school gespeeld werden.
 
De meeste mensen houden aan hun kindertijd levendige herinneringen over. Maar als die niet bewaard worden, gaan ze mettertijd voorgoed verloren.Het erfgoedproject ‘Kinderen van toen – Senioren van nu’ verzamelt verhalen en foto’s over kind zijn in de jaren '30, '40 en '50 en organiseert intergenerationele activiteiten om dit erfgoed door te geven. Verschillende thema’s uit het dagelijkse leven komen aan bod: familie en opvoeding, eten en drinken, kleren en schoenen, wonen, werken, feestelijkheden, de crisisjaren en de oorlog, het vervoer, de uitstapjes, de kerk, enz. Tijdens Erfgoeddag 2013 zullen het lager onderwijs en de kinderspelletjes in de kijker geplaatst worden.
 
Neem zeker een kijkje op www.west-vlaanderen.be/kinderenvantoen. Naast enkele uitgeschreven getuigenissen vind je er ook een activiteitenkalender terug. Voor meer informatie kan je contact opnemen met frieda.dekoninck@west-vlaanderen.be of +32 51 26 14 47.
 
 
Organiseer jij op Erfgoeddag ook een activiteit over 'de tijd van toen'? Misschien kan je er een mondeling geschiedenisproject aan koppelen. Ga op zoek naar die laatste getuigen en toon het resultaat op Erfgoeddag. 
 
 
Het project ‘Kinderen van toen – Senioren van nu’ is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen samen met de stad Tielt en 7 gemeenten (Meulebeke, Dentergem, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Wielsbeke en Oostrozebeke). Er wordt samengewerkt met verschillende erfgoedorganisaties en lokale verenigingen.
 
 
Leestip:
- FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, dossier: Mondelinge geschiedenis
 
 
Met dank aan Frieda De Koninck, projectcoördinator 'Kinderen van toen - Senioren van nu' voor het aanleveren van de tekst.
 
 
Vrije tags
mondelinge geschiedenis
herinneringen
getuigenissen