Mannen in vrouwenkleren: travestieten

Saint-Louis, de Verenigde Staten van Amerika, eind 19e eeuw. Een arts noteerde zijn bevindingen over een drag dance, waarbij zwarte mannen “wulps gekleed in […] gedecolleteerde jurken en […] hoofddeksels met veren, linten, jarretels, bloemen, ruches enz. zich als vrouwen gedragen.” Volgens de informant van die arts werd de queen van de groep, die op een lint om zijn penis na naakt was, "afwisselend aangegaapt en gekust door alle leden van die liederlijke troep seksuele perverten en fallische hoereerders."

Travestie: bij travestie gaat het om het aannemen van de kleding en de gewoonten van de andere sekse, vaak voor een korte periode. Travestie is altijd een onderdeel van de homowereld geweest. Vroeger was het mede een manier om ontdekking van homoseksuele voorkeuren te voorkomen – een mannenpaar imiteerde zo een heteropaar. Tegenwoordig gaat het zowel om fetisjistische interesses als om… een vrolijke noot. De verwachting dat met de homo-emancipatie en de normalisering van homoseksualiteit travestie zou verdwijnen, is niet uitgekomen. Tegenwoordig zijn er meer travestie-artiesten met een grotere variatie aan genderuitingen dan ooit tevoren. Overigens komt travestie niet alleen onder homoseksuele mannen voor. Een drag queen is dan weer een maniëristisch verklede man die een show brengt. Vaak - maar niet altijd - gaat het om homo's. Drag kings zijn dan weer vrouwen die zich in een man verkleden. Zij lijken eerder op de mannelijke travestiet omdat het showelement minder aanwezig is. De nadruk ligt niet op het optreden. Meer dan de mannelijke travestiet zijn ze vaak wel gehuld in sterk getypeerde kledij van de andere sekse. Ze hangen graag de macho uit met andere woorden. Een mannelijke travestiet probeert zich normaal gezien zo natuurgetrouw als vrouw te verkleden, vertoont ook minder exuberant gedrag als een drag queen. Al zijn er dan wel weer mannen bij die volkomen gelukkig zijn met enkel een kleed aan, zonder pruik, lichte make-up, mooie hakjes, geschoren benen enz.

Wie waren deze travestieten? Waar kwamen ze samen? Hoe geraakten ze aan hun ‘spullen’ (pruiken, schmink, …)? Zoek het uit en kleur Erfgoeddag helemaal roze!

Leestips:

- HEKMA (Geert), Homoseksualiteit in Nederland van 1730 tot de Moderne Tijd, Amsterdam, Meulenhoff, 2004, 240p.
- BARTELS (Thijs) en VERSTEEGEN (Jos), Homo-encyclopedie van Nederland, Amsterdam, Anthos, 2005, 351p.
- ALDRICH (Robert) (red.), Van alle tijden, in alle culturen. Wereldgeschiedenis van de homoseksualiteit, Amsterdam – Antwerpen, Nieuw Amsterdam – Standaard, 2006, 384p.

Afbeelding hieronder: Het 'man-monster'. Peter Sewally, ook bekend als 'Mary Jones', die in de jaren '30 van de 19e eeuw in de straten van New York als vrouwelijke prosituee en zakkenroller opereerde. Hij werd in 1836 gearresteerd en tot vijf jaar dwangarbeid veroordeeld wegens 'kapitale diefstal' - hoewel het feit dat hij bij zijn arrestie als vrouw gekleed was al voldoende grond voor veroordeling zou zijn geweest. De schreeuwerige titel van deze lithografie staat in sterk contrast met de nogal ingetogen afbeelding van Sewally, in een jurk van bedrukt katoen.

Vrije tags
Erfgoeddag 2010
lichaam
identiteit
homoseksualiteit
travestie