Museum Night Fever, Nacht van de Brusselse Musea

Museum Night Fever 2013

Op zaterdag 2 maart staan de Brusselse musea opnieuw volop in the spotlights, voor de 6e editie van Museum Night Fever, de jaarlijkse Brusselse museumhoogmis. Museum Night Fever, dat zijn 23 deelnemende musea, meer dan 500 jongeren die actief betrokken zijn bij de programmatie, een aanstekelijke mix van rondleidingen, concerten, dans, performances, workshops, acrobatie, video, DJ’s, theater en mode. De deelnemende musea zijn open van 19 tot 1 uur.

Wie doet mee? 
 
Museum Night Fever wil een staalkaart bieden van het rijke Brusselse museumaanbod, met zowel de grote namen als Bozar, het Jubelparkmuseum, Wiels of het Museum voor Natuurwetenschappen, als minder bekende plekken zoals het art & marges museum, het Museum van de Nationale Bank van België of het Museum voor Fantastische Kunst. Drie musea doen ook voor het eerst mee aan Museum Night Fever: het Museum voor Letteren en Manuscripten, het Parlamentarium (het pas geopende bezoekerscentrum van het Europees Parlement) en CINEMATEK.
 
Iets meer dan de helft van de musea bevinden zich op wandelafstand van de Kunstberg en de Grote Markt, maar het programma bevat ook musea buiten het historische centrum: aan het Jubelpark, de Europese wijk, in Elsene, Sint-Gillis en Vorst. Gratis, frequente pendelbussen van de MIVB zorgen ervoor dat je de hele avond vlot van het ene museum naar het andere wordt gebracht.
 
 
Voor wie?
 
Museum Night Fever wil de leefwereld van jongeren en musea zoveel mogelijk op elkaar doen aansluiten, door jongeren zelf te laten programmeren voor jongeren. Bijna alle activiteiten tijdens Museum Night Fever worden bedacht én uitgewerkt door jongeren, in nauwe samenwerking met de musea. Academies, hogescholen, studentenverenigingen, kunstopleidingen, jeugdhuizen, jonge creatievelingen en dit jaar ook een sportclub zorgen voor een programmatie die de musea op een andere, hedendaagse manier voorstelt. Ook de meeste rondleidingen in de expo’s en zalen van de musea worden verzorgd door studentengidsen. Geen traditionele rondleidingen, maar een kort en persoonlijk parcours langs hun eigen favoriete stukken. 
 
 
Een grensverleggend programma
 
Tijdens Museum Night Fever zie je de musea op een andere manier, voorbij hokjes en kaders. Ook voor deze zesde editie krijgen de collecties en expo’s het gezelschap van dansers, performers, theateracteurs, graffiti- en videokunstenaars, modeontwerpers en muzikanten. 
 
In het Museum van de Nationale Bank, bijvoorbeeld, maken buskers of straatmuzikanten een ironische knipoog naar de huidige crisis. Voor hun diensten laten ze zich niet betalen met geld maar met poëzie of tekeningen van de bezoekers. In het Museum voor Oude Kunst laten twintig jonge choreografen zich inspireren door de oude meesters, met een hedendaags dansspektakel in de zalen. Bij Wiels vormt de expo van popart kunstenaar Thomas Bayrle de aanleiding voor een experimentele workshop met originele kopieermachines en print. In het Museum voor Natuurwetenschappen palmen modestudenten de dinogalerij in met een catwalk ‘haute nature’: originele ontwerpen met een duidelijke verwijzing naar de prehistorische bewoners van het museum. Ook het Museum voor Letteren en Manuscripten brengt het verleden terug tot leven: studenten podiumkunst duiken in de brievenkoffers van de BV’s van toen en zetten hun teksten om in pittige stukjes improvisatietoneel. Van letteren naar extreme sport en acrobatie: free runners en circusacrobaten nemen de zalen in van Autoworld. Ook de statige ruimtes van het Jubelparkmuseum krijgen een heel nieuwe inkleuring, met een tiental lichtinstallaties en wereldmuziek. Er mag ook gespeeld en gelachen worden: Joodse humor in het Joods Museum, een Cluedo-moordspel met Brusselse historische figuren in het Museum van de Stad Brussel of een avond rond ‘vormen’ in het Museum van Elsene, met een kubistische expo, interactieve dans, video en live tagging. 
 
Ook buiten de musea is er vanalles te beleven: opkomende kunstenaars laten zich door de collecties inspireren en trekken met hun act de straat op. Op acht buitenlocaties kan het publiek genieten van poëzie, performances, video en muziek. In samenwerking met AmuseeVous.
 
 
Nieuw! Beeldenfluisteraars
 
Studenten uit het Brusselse kunstonderwijs veranderen voor één avond in ‘Beeldenfluisteraars’. Tijdens Museum Night Fever begeleiden ze blinde of slechtziende bezoekers op hun parcours langs de musea. Via audiodescriptie, het vertellen wat er te zien is, maken ze de musea en de activiteiten toegankelijk voor dit publiek. Een Beeldenfluisteraar is gratis, er dient wel vooraf gereserveerd te worden (mailen tegen uiterlijk 25/2 naar info@brusselsmuseums.be). 
 
 
Praktisch
 
Zaterdag 2 maart van 19u tot 1u ’s nachts. Afterparty i.s.m. Bulex (met combiticket). Het volledige programma staat online op www.museumnightfever.be.
 
Geen tijd gehad om een bepaald museum te bezoeken of je wil je favoriete museum nog een keer rustig herbezoeken? Dat kan. De Museum Night Fever-pass geeft tot eind maart recht op één herhaalbezoek in één van de deelnemende musea! Bijna alle musea doen mee aan deze actie (Bozar, Jubelparkmuseum, BELvue Museum, Museum voor Natuurwetenschappen, Muziekinstrumentenmuseum...). Volledige lijst op www.museumnightfever.be.
 
Bekijk hier het promotfilmpje voor Museum Night Fever 2013: 

 

Bron: persbericht Museum Night Fever, Brussel, 5 februari 2013

 

Vrije tags
Brussel
musea
Museum Night Fever