Religieus erfgoed. Afgeschreven of zorg voor de toekomst?

Stop de tijd in het Lamot

De tweede en vierde donderdag van elke maand neemt Soirée Lamot je mee achter de coulissen van het Mechels erfgoed. 'Religieus erfgoed' is de eerste lezing van de reeks Stop de tijd!, waarmee er wordt aangesloten bij het thema van Erfgoeddag.

Vandaag komen sprekers Jan Jaspers en Jan Klinkaert van het CRKC-Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vertellen over het religieus erfgoed. Dat staat immers voor belangrijke uitdagingen. De groeiende ontkerkelijking in West-Europa heeft ook hier haar weerslag. Steeds meer kloosters en abdijen worden gesloten en parochiekerken worden minder intensief gebruikt.

Vaak herbergen kloosters en parochiekerken waardevolle objecten. Welke toekomst is er voor dit patrimonium? En hoe kunnen we zorg dragen voor de cultusobjecten en religieuze kunstvoorwerpen? Moeten we alles beschermen en bewaren, of kunnen we selecteren? Deze en andere vragen komen in de lezing aan bod. Op 9 mei en 13 juni staan in de reeks Stop de tijd! achtereenvolgens op het programma: prehistorisch Mechelen, tijdsmeting en tijdsbesef en de Mechelse Ommegang.  

Soirée Lamot is een initiatief van de Erfgoedcel Mechelen en Lamot, in samenwerking met Vormingplus Regio Mechelen.

Meer weten?
Soirée Lamot start vandaag om 20 en kost €5/2 (UiTpas). Je vindt Lamot op de Van Beethovenstraat 8-10. De ingang bevindt zich aan de Haverwerf. Neem ook een kijkje op www.erfgoedcelmechelen.be.

Tickets vind je via:
UiT in Mechelen, Hallestraat 2, 070 222 800, uit@mechelen.be. De resterende tickets worden de avond zelf aan de balie in Lamot verkocht. Wil je de hele reeks volgen en koop je vier tickets tegelijk, dan beloont erfgoedcel Mechelen je met een waardebon. Je kan deze inruilen voor een ticket van een lezing naar keuze. 

 

Vrije tags
erfgoed
Soirée Lamot
religie