Ternat kiest tijdens een heuse edit-a-thon

Neem jij samen met experten van Wikimedia België deel aan de allereerste edit-a-thon over Ternat? Tijdens deze massa-schrijfsessie kan je jouw kennis over de gemeente delen via Wikipedia: samen met de bibliotheekmedewerkers pas je de pagina’s over Ternat aan, duik je in de boeken van de bibliotheek op zoek naar de juiste bronnen en bewaar je zo de geschiedenis van Ternat.

Waarom massa-editen?

Waarom Ternat voor zo’n schrijfsessie kiest? In de gemeente lopen momenteel verschillende projecten die inzetten op digitalisering. Zo is er het project Iedereen WIKI waarbij Ternat samen met Wikimedia België de schouders zet onder het ontsluiten van lokale, historisch waardevolle kennis. Bovendien is Ternat ook pilootgemeente voor het QR-project van ontdekpajotzenne.be, waarbij tien plekjes voorzien werden van een QR-code. Deze plekjes gaan van erfgoed over belangrijke sites tot producenten of culinair erfgoed. Deze selectie werd door de inwoners van Ternat zelf gemaakt.

Daarnaast was het thema ‘fake news’ de afgelopen maanden altijd actueel. De bibliotheek merkt op dat mensen zich vaak ergeren aan die foutieve of deels onjuiste informatie op het web. Combineer dit met de tradities binnen de Wikimedia-gemeenschap om edit-a-thons te organiseren, en je krijgt een schrijfmarathon rond de tien plekjes die door de Ternattenaars werden verkozen!

Doe iets goed!

Zondag 22 april is voor jou dé kans om foutieve informatie op het web te corrigeren en jouw kennis over de streek te delen. Daarnaast krijg je tijdens deze activiteit een uniek inzicht in hoe de verschillende Wikimedia-platformen werken en wat je er allemaal mee kan doen. Ten slotte kan je tijdens de workshop ook aan de slag met heel wat historisch materiaal dat o.a. de lokale heemkring ter beschikking stelt. En zeg nu zelf, hoe vaak krijg je de geweldige kans om te neuzen in oude parochieregisters, oude kaarten en gravures?

---

Zin om op Erfgoeddag zelf aan het massa-editen te slaan? Voeg deze workshop dan toe aan jouw Erfgoeddagprogramma! Geen zorgen, ervaring met het schrijven voor Wikipedia hoef je niet te hebben.

Spreekt het edit-a-thon concept je aan? Hier ontdek je hoe je zelf zo’n sessies kan organiseren.

Vrije tags
Steractiviteit