water + kalk = melk

Stof dat als zout over de toonbank ging, thee die as of vlierblaadjes bevatte, met lood geverde snoepjes, zeevis met een likje verf om er verser uit te zien, water en kalk omgetoverd tot melk... Zo goed als alles werd ooit 'vervalst'. Het fraude-etiket is vaak historisch bepaald. Romeinen kruidden hun wijnen met saffraan, kaneel of viooltjes. Toen een culinaire vernieuwing genaamd, zou nu leiden tot een voedselschandaal. In het Londen van de jaren 1850 was gezouten boter een vervalsing, nu niet meer. Naarmate we onze tijd naderen, worden de voedselvervalsingen ingewikkelder en komt er meer chemie bij kijken. Voedselangsten en spookverhalen over vervuild voedsel zijn (helaas) van alle tijden!

Leestips:

- Kathy MATHYS, Wijn met zeezout, in: De Standaard, 29.08.2008

- s.n., "Variatie in fruit- en groentepapjes is vooral façade", op de website van Consumentenpagina.be.

- Bee WILSON, Swindled. From poison sweets to counterfeit coffee - the dark history of the food cheats, s.l., John Murray Publishers, 2008, 384 p.

- Eddie NIESTEN, Jan RAYMAEKERS en Yves SEGERS, Vrijwaar u van namaaksels! De Belgische Zuivel in de voorbije twee eeuwen, Leuven, Centrum Agrarische Geschiedenis, 2002, 95 p.

foto: cover van het boek 'Swindled. From poison sweets to counterfeit coffee - the dark history of the food cheat' geschreven door Bee Wilson. 

uitsmijter: Mensen hebben een sterke behoefte aan consistentie, voorspelbaarheid en controle. We voelen ons goed als de werkelijkheid overeenkomt met onze verwachtingen. De Nederlandse psychologe Marret Noordewier stelde zich de vraag: wat als de werkelijkheid nog beter is dan de verwachting? Om daar achter te komen liet ze proefpersonen o.a. stukjes kaas proeven die in werkelijkheid gemaakt waren van marsepein. (hvd, Onverwacht succes is niet altijd plezier, in: De Standaard, 25.06.2009)

 

Vrije tags
Erfgoeddag 2010
FAKE?
voedsel
vals
vervalsing