Watermerken

Watermerken vinden we terug vanaf het einde van de 13e eeuw en worden door papiermakers gebruikt als identificatie van hun product. Italië, meer bepaald Bologna (1282), maakte als eerste hiervan gebruik. Een watermerk wordt tijdens het productieproces van het papier gecreëerd. Met een koperen draad 'tekent' men het motief in de schepbak. Deze schepbak kan slechts een beperkte periode gebruikt worden. Hierdoor is het belang van het watermerk enorm. Het licht ons in over de kwaliteit, de datum, de herkomst en het formaat van het papier. Watermerken als beschrerming tegen namaak worden vandaag nog steeds gebruikt. Bekijk maar eens goed enkele postzegels, papiergeld en andere officiële documenten...

Toon deze 'verborgen' bronnen aan het brede publiek en laat hen kennis maken met watermerken als hulpmiddel om 'echte' en 'valse' documenten van elkaar te onderscheiden.

Leestip:

- Erik HINTERDING, Rembrandt as an etcher: the practice of production and distribution. Catalogue of watermarks and appendices, Rotterdam: Sound and vision, 2006, 3 volumes.

foto:voorbeeld van een watermerk (c) www.memoryofpaper.eu

 

Vrije tags
archieven
geschiedenis
Erfgoeddag 2010
FAKE?
watermerk