Winkelinterieurs op leeftijd

Sint Niklaas, Walvis - foto: Mathias Schelfaut

50 winkelinterieurs van minstens 50 jaar oud: dat is het thema van een boek in wording. Vzw arsène begon enkele maanden geleden aan de zoektocht. Uitgeverij Luster sprong mee op de kar om het boek uit te geven. Een inventaris bestaat niet, dus werd het zoeken naar spelden in een hooiberg… 

Winkels worden met de regelmatigheid van de klok afgebroken, maar in Vlaanderen en Brussel zijn toch nog heel wat verborgen schatten. Deze zoektocht is nooit ten einde, wie weet bevindt zich nog een parel achter een gesloten rolluik of in een onooglijk zijstraatje... Die info willen we graag met jullie inbreng verzamelen vooraleer we onze definitieve keuze maken.  
 
Wie kijkt mee uit naar winkelinterieurs om te koesteren? 
 
Welke winkelinterieurs komen eventueel in aanmerking om opgenomen te worden? Alle winkelinterieurs bevinden zich in Vlaanderen of Brussel en hebben een originele inrichting die dateert van voor 1962. Meestal hebben ze nog hun oorspronkelijke functie, anderen kregen in de loop der jaren een nieuwe invulling, nog anderen staan leeg en wachten op een nieuw leven. Vaak is de architecturale kwaliteit opvallend, maar ook de charme en uitstraling zijn doorslaggevende argumenten in onze keuze. Alle winkeltypes komen in aanmerking. 
 
Het wordt vooral een fotoboek, maar kort schetsen we ook in tekst de geschiedenis van de winkel in kwestie. Daarbij komen de eigenaars of uitbaters aan het woord. We willen hen ook graag mee op de foto. Vaak zijn winkeliers bekende figuren met boeiende verhalen. De tekst verschijnt in het Nederlands, Frans en Engels. 
 
Het boek wil het debat openen over de toekomst van kleinhandel en hun interieurs die vaak deel uitmaken van het collectief geheugen van een stad of dorp.  
Alle tips en info zijn welkom bij katherine.ennekens@telenet.be
 
 
Breng op Erfgoeddag verhalen en herinneringen opnieuw tot leven. Start een mondeling geschiedenisproject waarbij mensen kunnen getuigen over 'de tijd van toen'. Laat het publiek op Erfgoeddag zien waarom ook hun herinneringen en verhalen de moeite waard kunnen zijn om te bewaren. Teken de verhalen op, neem foto's... zodat ook toekomstige generaties zich nog iets kunnen voorstellen van 'de tijd van toen'. 
 
 
Afbeelding boven: 
Sint Niklaas, Walvis – foto: Mathias Schelfaut
 
Bekijk hieronder nog enkele voorbeelden van "winkelinterieurs op leeftijd": 

Vrije tags
mondelinge geschiedenis
behoud en beheer
winkelinterieurs