"Wat vindt de Nederlander nou écht van de musea?" De Nederlandse Museumvereniging (NMV) was nieuwsgierig naar de maatschappelijke impact van musea. Het resultaat bevestigt stevig de maatschappelijke impact van musea.
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Precies daarom voorziet de Vlaamse overheid in een subsidie om de omstandigheden te verbeteren waarin een erkend topstuk wordt bewaard en gepresenteerd.
Museumpeil, het vakblad voor museummedewerkers in Vlaanderen en Nederland, is op zoek naar redactieleden uit Vlaanderen. Zin om zelf in de pen te kruipen of mee na te denken over de inhoud van het blad? Stel u kandidaat!
Het Middelheimmuseum en stad Antwerpen, ZNA en Universiteit Antwerpen zoeken samen naar een verbinding tussen de sites waardoor het museum toegankelijker wordt vanuit het ziekenhuis. Inzet: kunst en landschap voor een betere gezondheid.
Op 10 december bestaat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 75 jaar. Naar aanleiding van deze verjaardag drukken de musea in Vlaanderen hun bekommernis uit met een boodschap van ‘menswaardigheid’ en een reeks activiteiten.
Het Vlaamse Topstukkendecreet bestaat dit jaar twintig jaar: meteen een goede aanleiding om stil te staan bij de impact ervan op het terrein.
De Nederlandse vertaling van de internationale ICOM-Museumdefinitie is een feit. Na een jarenlang proces van inspraak door de ICOM-gemeenschap werd de oorspronkelijke museumdefinitie vernieuwd.
Opnieuw feestgedruis in de museumsector. Tijdens het weekend van 7 en 8 oktober viert het Koninklijk Legermuseum in het Brusselse Jubelpark zijn 100e verjaardag. Een uitgelezen moment om de deuren breed open te zwaaien.
Tijdens het weekend van 28 september tot en met 1 oktober viert het Red Star Line Museum in Antwerpen zijn tienjarig bestaan. Met toeters en bellen.
Kent u de KOERSbus al? Met deze omgebouwde museumbus ging KOERS. Museum van de wielersport voor het eerst op pad naar aanleiding van het WK Wielrennen in 2021. De bus is nu op zoek naar een nieuwe eigenaar.
Stel: u erft een kunst- of erfgoedverzameling. Goed nieuws! Nog beter is dat u voortaan de belasting daarop kan betalen met een of meer kunstwerken uit die erfenis en er een fiscale stimulans bovenop krijgt.
Ook in 2023 kende de Erfgoedweek veel bijval, met talrijke vipactiviteiten voor klassen en Erfgoedklasbakken die een lesuur voor de klas stonden. Belandt uw materiaal na de Erfgoedweek in een of andere schuif? Tijd om het te delen!