Reveil spreidt haar vleugels over bijna 100 begraafplaatsen

Reveil. Foto: Jopix

Vele mensen willen op Allerheiligen meer doen dan enkel een chrysant neerleggen. Aan deze behoefte komt Reveil tegemoet. Reveil is een non-profitproject dat mensen op 1 november dichter bij elkaar wil brengen met muziek, levensverhalen en respect voor de traditie. Heemkring Dorp en Toren uit Deerlijk was van bij het prille begin betrokken bij dit bijzondere initiatief. FARO vroeg aan voorzitter Freddy Byttebier waarom Reveil zo belangrijk is voor zijn vereniging.

Een verhaal dat iedereen aanspreekt

Byttebier: “Reveil is in 2014 ontstaan in Deerlijk, als eerbetoon aan enkele vrienden die op korte tijd overleden waren. De initiatiefnemer Pieter De Knudt vroeg of wij wilden meewerken. Meer bepaald vroeg hij om op de begraafplaats enkele graven aan te duiden waarover iets te vertellen viel. Aan elk graf brachten we dan een kort verhaal over de persoon die er begraven lag. We vertelden niet enkel de levensgeschiedenis van die ene persoon, maar koppelden er ook een reflectie aan vast over afscheid, herinnering en rouw. Zo kwamen we tot een verhaal dat iedereen aanspreekt.”

Sindsdien tekent de heemkundige kring elk jaar present op Reveil. Waarom vindt deze kring het zo belangrijk om aan dit initiatief mee te werken? “Het is telkens een mooi en warm gebeuren, maar het sluit ook goed aan bij de doelstellingen van onze vereniging. Als heemkring verzamelen en onderzoeken we alles wat met Deerlijk te maken heeft. Maar we willen de bevolking ook warm maken voor het lokale erfgoed. Door mee te werken aan Reveil ontmoeten we mensen die zelden op de klassieke erfgoedactiviteiten afkomen.”

Respect voor ieders overtuiging

Sinds de eerste editie in 2014 is Reveil flink gegroeid. Bijna 1 op de 3 gemeentes neemt dit jaar deel. Muzikanten, fanfares, dichters en verhalenvertellers dompelen de gemeentelijke begraafplaatsen onder in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen. De reden voor dit succes is niet ver te zoeken volgens Freddy: “Er hangt steeds een bijzondere, ingetogen sfeer. Je merkt dat Reveil het zuiver religieuze overstijgt. Het gaat om een herdenking van iedereen die is overleden, met een diep respect voor elke overtuiging. En dat creëert een verbondenheid”.

Ook vele andere erfgoedverenigingen, maar ook musea, erfgoedcellen en gemeentelijke erfgoeddiensten zetten dit jaar hun schouders onder het event. We vragen aan Freddy welke tips hij wil meegeven aan erfgoedorganisaties die eraan denken om volgend jaar mee te werken.

“Ga eerst op zoek naar graven waarover je een verhaal kunt vertellen. Het hoeft geen belangrijke persoon te zijn die daar ligt. Zo hebben we in het verleden al vertellingen georganiseerd over een zwerver en een cafébazin, maar ook over een jongeman die veel te vroeg was overleden. Juist de verhalen over gewone mensen maken het meeste indruk omdat ze zo herkenbaar zijn. En creëer vervolgens de gepaste sfeer. In Deerlijk worden bijvoorbeeld kaarsen gezet aan de graven. Leden van de lokale fanfare brengen ingetogen songs. Er zijn intieme optredens van een popband en een dichter. Ook dit is de kracht van Reveil. Dat mensen en organisaties van verschillende pluimage elkaar vinden en samen hun schouders onder dit initiatief zetten”.

Meer weten?

Een overzicht van alle gemeentes vindt u op deze interactieve kaart. Via Facebook kunt u de laatste updates, filmpjes en nieuwsberichten mee volgen.

Leestip: in faro | tijdschrift over cultureel erfgoed verscheen in 2016 een uitgebreid artikel over Reveil. U kan dit artikel nalezen via de pagina van FARO op ISSUU.

Foto: Reveil. (c) Jopix

Gregory Vercauteren