Uit de praktijk: voorouders gaan digitaal!

Op de markt van Lede spraken vrijwilligers van Erfgoedcel Denderland bezoekers aan en hielpen hen om hun voorouders terug te vinden (c) Erfgoedcel Denderland

In 2018 begon Erfgoedcel Denderland samen met de archivarissen van Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove aan een titanenopdracht. Samen wilden ze de bevolkingsregisters uit deze vier gemeenten toegankelijk maken voor het grote publiek. Deze registers waren eerder al gescand, maar nog niet ontsloten. In totaal ging het om liefst 35.656 scans van bevolkingsregisters. Elke scan komt overeen met een woonadres en bevat informatie over elke bewoner op dat adres.

Al deze informatie werd scan per scan door vrijwilligers ingevoerd in een databank. Bijzonder was dat elke vrijwilliger dit van thuis uit, achter de computer, kon doen. Om de kwaliteit van de ingevoerde gegevens te bewaken werd elke scan door twee vrijwilligers verwerkt. Bij verschillen hakte een controleur de knoop door.

Op minder dan één jaar werden zo alle scans ingevoerd en gecontroleerd. Deze schat aan gegevens is nu raadpleegbaar en doorzoekbaar op Made in Denderland, de erfgoedbank van de Erfgoedcel Denderland.

Als unieke bronnen werden de bevolkingsregisters veelvuldig gebruikt. Dit maakt dat sommige registers slijtagesporen vertonen of zelfs doorbuigen door het lange rechtop staan. Door dit project kunnen de originele stukken nu beter bewaard worden en kunnen ze na 120 jaar op ‘pensioen’. Een echte win-winsituatie dus.

Op de foto: op de markt van Lede spraken vrijwilligers van Erfgoedcel Denderland bezoekers aan en hielpen hen om hun voorouders terug te vinden (c) Erfgoedcel Denderland

 

Gregory Vercauteren