Wandelen langs Kongolees erfgoed

Monument van Lippens en De Bruyne in Blankenberge. Mark Ryckaert via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

In 2020 viert de Democratische Republiek Congo zestig jaar onafhankelijkheid. Voor auteur Lucas Catherine de aanleiding om onze koloniale geschiedenis wandelend en analyserend te herbekijken.

Een vakantie in Congo zit er voor weinig Belgen in. Te riskant, te duur en te beperkte rondreismogelijkheden. Maar in België naar Congo reizen: dat kan al wandelend en met het openbaar vervoer. Dat is te danken aan Congolees erfgoed dat hier is bewaard gebleven.

Dit boek vertelt het verhaal achter de monumenten en ander koloniaal erfgoed. Het is een tocht door heel ons land, van Aarlen tot Blankenberge, van Diksmuide tot Luik, en van Antwerpen en Brussel tot Gent en Oostende. Lucas Catherine voorziet de officiële koloniale geschiedschrijving van een historisch correcte voetnoot en helpt de lezer die geschiedschrijving, waar nodig, van zijn voetstuk te halen. Letterlijk dan.

Cover 'Het dekoloniseringsparcours'

Hij maakt ook de balans op van de acties tegen koloniale monumenten en vertelt waarom we onze koloniale geschiedenis beter zouden herschrijven. Een andere visie op ons koloniaal verleden, want de kolonisatie heeft niet alleen massa's mensen vermoord, de koloniale geschiedschrijving heeft ook vaak de waarheid vermoord.    

Boekvoorstelling

Op zondag 1 december om 11.00 uur gaat Gui Polspoel (journalist) in gesprek met Lucas Catherine. Inleiding door Kevin Kabongo, mede-oprichter van Waka Waka Generation. Passa Porta Bookshop, Dansaertstraat 46, 1000 Brussel, gratis toegang.

Lucas Catherine (1947) schrijft over de Arabische wereld, over Congo en over Brussel. Hij reisde meermaals naar Libanon, Palestina, Jordanië, Syrië en Irak en leefde enkele jaren in de Arabische wereld.

Lucas Catherine, Het dekoloniseringsparcours. Wandelen langs Kongolees erfgoed in België. Epo, 2019.

Groot Onderhoud

Tijdens het Groot Onderhoud, afgelopen dinsdag, konden de deelnemers met oud-journalist Guy Poppe een wandeling maken door Antwerpen. Hij ging dieper in op de vele, nog zichtbare sporen van de koloniale geschiedenis in de binnenstad. Het verslag van het Groot Onderhoud leest u binnenkort op deze website.

Afbeelding: Monument van Lippens en De Bruyne in Blankenberge. Mark Ryckaert via Wikimedia CommonsCC BY-SA 4.0

Roel Daenen