Geen Erfgoeddag, wel hoop

Theodoor van Loon in Museum De Hofstadt. Foto: Toerisme Diest

Erfgoeddag, oorspronkelijk gepland op zaterdag 25 en zondag 26 april, kan dit jaar helaas niet doorgaan. De gezondheidsrisico's voor de organisatoren en de bezoekers zijn te groot. Deze beslissing belet ons echter niet om hoopvol vooruit te kijken naar april 2021, wanneer Erfgoeddag én het thema 'De Nacht' hernomen worden.

De komende weken zetten we telkens een (erfgoed)organisatie of persoon in de kijker die de brug slaat naar Erfgoeddag 2021. Want zeg nu zelf, bij wie doet 'De Nacht' nu niet dromen en hopen, plannen smeden en tot de verbeelding spreken?

De Nacht in stad Diest

Een divers en groot aantal activiteiten, allemaal in het teken van 'De Nacht' zou Diest doen bruisen tijdens het Erfgoeddag-weekend. En dat zal volgend jaar niet anders zijn, vertelt Elise Verhaegen, medewerker dienst Museum en Erfgoed Stad Diest: “'De Nacht' is en blijft een zeer veelzijdig thema dat terecht tot de verbeelding spreekt. Vooral de verhaaltjes voor het slapengaan, de legenden en duistere verhalen, het contrast tussen licht en donker blijven erg leuk om mee te werken.”

Erfgoeddag biedt kansen

Waarom zette Diest zo sterk in op deze Erfgoeddag-editie? 
Elise: “De voorbije jaren namen slechts een aantal verenigingen uit Diest deel aan Erfgoeddag. Maar Stad Diest wilde de 20e verjaardag van Erfgoeddag graag extra in de kijker zetten en stelde daarom ook een eigen programma samen. Bovendien is dit mijn eerste jaar als erfgoedambtenaar, de eerste ooit die van de stad de nodige tijd krijgt om dergelijke initiatieven op poten te zetten.”

Hoe brengt u mensen samen?
Elise: “De nieuwsbrieven van FARO en van Erfgoeddag worden door ons uitgestuurd naar alle Diestse erfgoed- en culturele verenigingen met de uitnodiging om hieraan deel te nemen en mij op de hoogte te houden. Vervolgens worden deze verenigingen opgenomen in de gemeenschappelijke communicatie, gecoördineerd en betaald door de stad.”

Welke tips hebt u voor andere organisatoren?
Elise: “De overkoepelende communicatie die FARO hanteert is echt een pluspunt. Zo wordt het duidelijk dat je als stad deel uitmaakt van een groter geheel. Dat maakt het sterk. Verder is de gemeenschappelijke communicatie zeker een pluspunt: alle activiteiten handig gebundeld op één centrale plaats. Zo behoud je ook de controle en huisstijl.”

Een laatste noot?
Elise: “Blijf te allen tijde positief! Nu we niet fysiek aanwezig kunnen zijn of evenementen kunnen organiseren, kunnen we werken aan dingen die anders meer naar de achtergrond verdwijnen, zoals het digitaliseren van onze collectie of het uitschrijven van een erfgoed- en museumbeleid."

En wat tijdens deze coronatijd?

Stadsmuseum De Hofstadt is omwille van het coronavirus tijdelijk gesloten. Maar de collectie is ook online terug te vinden. Sinds een aantal jaar staat de vaste collectie van stadsmuseum De Hofstadt, samen met beknopte informatie over de stukken, op de online erfgoeddatabank Erfgoedplus.be. De komende weken wordt hier nog extra historische informatie aan toegevoegd, met foto's bij de collectiestukken.

Dit is niet alles: in 2019 startte het museum met de inventarisatie van het museumdepot. Met de hulp van een enthousiaste groep vrijwilligers werden maar liefst 230 collectiestukken geïnventariseerd en online gepubliceerd op Erfgoedplus.be. Ook de depotstukken die tijdens de eerste maanden van 2020 onderzocht werden, verschijnen de komende weken online.

Bezoek het stadsmuseum digitaal via Erfgoedplus

1. Surf naar www.erfgoedplus.be
2. Klik op 'Collecties'
3. Klik op 'Musea'
4. Klik op Diest 'De Hofstadt'

Foto: Theodoor van Loon in Museum De Hofstadt. Foto: Toerisme Diest

tine vandezande