Inspiratiesessie in Bokrijk. Een terugblik

Op woensdag 3 oktober was de Inspiratiesessie Erfgoeddag te gast bij Openluchtmuseum Bokrijk. We werden er in de watten gelegd door sprekers Hilde Schoefs, Stéphanie Mergeay, Prisca Valkeneers en Lies Haesebrouck.

Een museum in beweging

Hilde Schoefs beet de spits af en vertelde begeesterd over hoe het museum evolueert. Want hoewel iedereen zich wel een beeld kan vormen bij Bokrijk, is het museum volop in beweging. Het openluchtmuseum wil meer dan ooit betekenisvolle bruggen slaan naar gisteren en morgen. Het thema ambacht komt volop tot leven dankzij de focus op vakmanschap in projecten als bokrijk brandmerkt (BKRK) en een verrassende Bruegel-associatie die nog in de steigers staat. 'Vakmanschap' vertaalt zich op het domein Bokrijk ook moeiteloos in workshops, masterclasses en werkbezoeken. 

BKRK

Stéphanie Mergeay lichtte BKRK toe. Met BKRK - of ‘bokrijk brandmerkt’ wil Bokrijk de hedendaagse relevantie van vakmanschap aantonen én steunen. Een interessante en belangrijke vraag hierbij is: 'Wat heeft het vakmanschap van vroeger ons vandaag te vertellen?' En hoe laten eigentijdse vakmensen zich inspireren door oude vakmanschappen en technieken? Maar ook: hoe wordt het vakmanschap getransformeerd door nieuwe technologieën? Vertrekkend vanuit het verleden werpt bokrijk brandmerkt zo een nieuw licht op het heden en de toekomst van vakmanschap.  

De verschillende gezichten van de ambachtsmannen en -vrouwen

Prisca Valkeneers vertelde ons meer over de ambachtsmannen en -vrouwen van Bokrijk. Want Bokrijk telt dertien verschillende vakmanschappen: de pottenbakker, lederbewerker, smid, herder, imker, wever, valkenier, zeiser, molenaar, herborist, klompenmaker, hondenkar en mandenvlechter. Maar liefst 46 vakmannen en -vrouwen zijn aanwezig in het weekend, op feestdagen doorheen het schooljaar én alle dagen in de schoolvakanties. Demonstraties gebeuren vanuit een vaste locatie in het museumdeel De Kempen of rondtrekkend doorheen het museum. Zo kunnen jong en oud de verschillende ambachten in actie zien.

Restaureren, restaureren, restaureren

Lies Haesebrouck vertelde de deelnemers ook over de diverse restauraties op het domein. Het openluchtmuseum is sinds 1996 een geklasseerd monument en het onderhoud gebeurt nu dossier per dossier. Je leest hier meer over hoe de restauraties gebeuren.

Zelf de handen uit de mouwen

De deelnemers mochten zelf de handen uit de mouwen steken tijdens een workshop brood bakken of leer bewerken. Iedereen ging naar huis met een zelfgemaakt broodje of leren portefeuille. En ook tijdens de rondleiding zagen we de wever en de bakker live aan het werk.

Heb je al een idee maar weet je niet hoe je je Erfgoeddagactiviteit moet verwoorden?

Kom dan zeker langs tijdens een van onze inschrijfsessies. We bieden begeleiding op maat, er is een pc en internet aanwezig.

Foto: FARO. Deelnemers aan het werk in de ateliers brood en leer

Vrije tags
Bokrijk
ambachtsman
ambachtsvrouw
vakmanschap
BKRK
erfgoeddag