Interactieve route: In het spoor van Pieter Coutereel

Met het verhaal van de opstand van de ambachten in 1360 als leidraad verkent u de verschillende kamers van het stadhuis van Leuven. Onderweg reist u van de Leuvense ambachten in de 14e eeuw naar de ambachten van de toekomst. De interactieve route eindigt met de ‘making-of’ en enkele workshops door jongeren van MIJNLEUVEN.

Virtual reality in de schatkamer

Zet uw VR-bril op in de schatkamer en maak kennis met Pieter Coutereel, die als bevoorrechte patriciër toch de opstand van de ambachten in 1360 aanvoerde. Neem zijn plaats in op de beeldengevel van het stadhuis en beleef het verhaal vanuit verschillende standpunten. 

In de klerkenkamers van de vroegere schepenbank ziet u een originele oorkonde, een van de topstukken uit het stadsarchief. Dit charter bekrachtigde de rechten van de ambachten in 1378. Verder ontdekt u er het middeleeuwse ‘bedevaertboeck’ met een lijst van opstandige Leuvenaars. In de gotische zaal staat u oog in oog met het schilderij van Pieter Coutereel. 

Erfgoed en jongeren? 

Tijdens Erfgoeddag organiseren dertien jonge artiesten een reeks ‘walk-inworkshops' waar andere jongeren zelf aan de slag kunnen. Denk oude ambachten in een nieuw jasje: van keramiek, beeldhouwen, houtbewerking en drukkunsten tot kalligrafie en tekenen. De workshops vinden plaats tussen 10 en 17.30 uur in het stadhuis van MIJNLEUVEN.

Waarom deze interactieve route?

Tiny T’Seyen van Erfgoedcel Leuven: “We vonden het deze Erfgoeddag belangrijk om jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van de activiteiten en zijn hiervoor een structurele samenwerking aangegaan met MIJNLEUVEN, het jongerenlabel van de stad. Ze hebben momenteel een werkruimte in de zijvleugel van het stadhuis. Aangezien we ook het historische stadhuis als centrale locatie van deze Erfgoeddag hadden gekozen was dit nog een extra meerwaarde.”

Historische kapstokken vertalen naar vandaag: experimenten

Met het verhaal van de opstand van de ambachten in 1360 en de figuur van Pieter Coutereel als vertrekpunt, en dankzij de bronnen in het stadsarchief werd er aan de slag gegaan en was er nieuwsgierigheid om iets te doen met virtual reality. Hoe kon het verhaal uit Leuven uit de 14e eeuw naar een publiek van vandaag gebracht worden?

Ook was een belangrijke opstelling belangrijk. In plaats van een reguliere tentoonstelling, staan de sfeer, belichting en soundscapes in deze ruimtes centraal. Dankzij diverse samenwerkingen is dit gelukt. Ook het authentieke bronnenmateriaal en de kennis moesten een belangrijke rol blijven spelen zodat de inhoud duidelijk zou blijven.  Tiny T'Seyen: "Het gaat hier eerder over ervaringsoverdracht, beleving voor de bezoeker, maar wel met het erfgoed als bron of spil."

Erfgoeddag in Leuven

Iedereen is van harte welkom om deze experimenten in Leuven te komen mee-beleven. De workshops vinden plaats tussen 10 en 17.30 uur in de zijvleugel van het stadhuis. Afspraak op zondag 28 april tussen 10 en 18 uur in het historisch stadhuis.

Combineert u graag meerdere activiteiten in Leuven? Raadpleeg dan zeker de lokale programmabrochure van Leuven en stel uw programma op maat samen via www.erfgoeddag.be.

Vrije tags
erfgoeddag
ambachten
vakmanschap