Tackling poverty through heritage. Towards a framework for community museums

Hoe kunnen cultureel-erfgoedorganisaties op een duurzame manier helpen bij het aanpakken van armoede? Hoe kunnen ze sterkere banden ontwikkelen met het armoedebeleid? Op deze vragen bestaat geen allesomvattend antwoord. Wel bestaan er concepten die hun waarde in de praktijk hebben bewezen.

In Swansea werken ze al enkele jaren met het concept van gemeenschapsmusea. Dit zijn geen musea in de traditionele zin maar kleinschalige initiatieven die zijn ontstaan van onderuit en in gemeenschappen en scholen zijn ingebed. Ze worden gefaciliteerd en ondersteund door het National Waterfront Museum en zijn nauw verbonden met het armoedebeleid van het stadsbestuur van Swansea. Verschillende actoren zoals scholen, sociale diensten of verenigingen kunnen in het gemeenschapsmuseum activiteiten organiseren rond verschillende doelen zoals kansen, ervaringen, vertrouwen, vaardigheden, competenties, accreditaties, gezondheid & welzijn.

FARO, National Waterfront Museum, Poverty and Prevention City and County of Swansea en het museum Huis van Alijn in Gent hebben samen een publicatie gemaakt over hoe gemeenschapsmusea kunnen worden ingezet bij een lokaal armoedebeleid. U kan er de praktijkverhalen uit Swansea in lezen en het Swansea-model voor gemeenschapsmusea werd vertaald naar een generiek raamwerk.

Tackling poverty through heritage
Tackling poverty through heritage. Towards a framework for community museums
Auteur(s)
Bart De Nil (ed.), Tom Cosson, Steph Mastoris, Anthony Richards, Els Veraverbeke, Ian Smith, Zoë Gealy
Plaats
Brussel
Uitgever
FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed
Prijs
15 €
Jaartal
2016