Boekhouding en fiscaliteit in een cultuurorganisatie

Deze vijfdaagse opleiding bestaat uit vier modules: begroten en budgetteren, boekhouden, btw en fiscale optimalisatie. Elke module helpt u verder om de zakelijke werking van uw organisatie te versterken. U bouwt tijdens deze vijfdaagse niet alleen kennis op, maar legt ook nieuwe contacten met mensen uit de sector. 

Tijdens deze vijf dagen is er ruimte voorzien om uw specifieke werking af te toetsen bij de docenten en gebruik te maken van hun expertise. Twee van de vijf dagen zijn op locatie, zo leert u de andere deelnemers, de docenten en Cultuurloket beter kennen. De andere drie dagen vinden online plaats. Verder kan u op eigen initiatief extra aangeboden informatie (filmpjes, presentaties en inspiratiebronnen) raadplegen om zo uw kennis te verbreden. 

Na vijf dagen van uitwisseling met en input van lesgevers en andere spelers uit de sector krijgt u enkele stevige handvatten mee om boekhoudkundige en fiscale vragen binnen uw organisatie aan te pakken. U groeit in de professionalisering van uw werking, zij het als organisatie of als individu. 

Wat komt in de verschillende modules aan bod?

Module 1: Deelaspecten van een financieel beleid
Deze module behandelt de verschillende deelaspecten van een financieel beleid binnen de organisatie en overloopt begrotingen, budgetten en kasplanning. Daarnaast krijgt u inzicht in de meest gebruikte loonbegrotingstool in de sector. Een eerder opgenomen webinar rond gezond financieel beleid vult deze module aan. 

Module 2: Introductie tot btw in de cultuursector
De belangrijkste aspecten van btw met Herman De Cnijf (EHSAL Management school): wat is btw, welke types btw-plichtigheid zijn er, welke vrijstellingen van toepassing kunnen er zijn en welke tarieven hanteert men. Deze module wordt aangevuld met een informatiepakket uit de kennisbank van Cultuurloket. 

Module 3: Fiscaliteit in de cultuursector
Twee sprekers van KPMG nemen u mee door een aantal belangrijke fiscale aspecten van een cultuurorganisatie. De rechtspersonenbelasting en vennootschapsbelastingen staan hier op de agenda, twee verschillende belastingregimes voor een organisatie. U leert hoe het fiscaal auteursrechtelijke regime werkt en hoe er gebruik van te maken. Verder komen een aantal hot topics aan bod, zoals de patrimoniumtaks en verschillende types verloningen. 

Module 4: Boekhouding in de cultuursector
Boekhouders van Andante Accountants gaan met u door de principes van boekhouding, de soorten boekhouding, waar u als organisatie rekening mee moet houden wanneer u de boekhouding opstelt, en wat u moet voorbereiden wanneer u samenwerkt met een boekhouder. 

Dinsdag 24 september, 1 oktober, 8 oktober, 15 oktober & 22 oktober 2024

Praktische info

Begindatum
Locatie
Brussel en online
Prijs
375 euro
Meer info

Organisatie, meer info en inschrijven: website Cultuurloket

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Tijdens een internationale conferentie, meegeorganiseerd door FARO, werden de aanbevelingen gepresenteerd aan beleidsmakers van regionaal, nationaal en Europees niveau.
Wat is er nieuw in de FARO-bibliotheek? Dankzij ons handige en dynamische collectie-overzicht blijft u op de hoogte van de ...