Emotienetwerken als gespreksmethode

Op welke manieren kunnen we de complexe interacties tussen mensen en erfgoed en/of kunst en mensen onderling onderzoeken? Op vraag van Museum Kunst & Geschiedenis en FARO gaat Prof. dr. Hester Dibbits in gesprek over de emotienetwerken-methode. Na haar introductie krijgt u de kans om de methode toe te passen op enkele stukken uit de collectie van het museum. Vervolgens bespreken we samen hoe u deze methode kan inzetten in uw praktijk, ook buiten de erfgoedsector. 

Soms zijn  ontmoetingen in culturele huizen heerlijk complexloos, maar evengoed zijn ze soms, door heel uiteenlopende perspectieven, best uitdagend of schurend en leiden tot geladen of gevoelige discussies. Omdat het thema dat wordt gepresenteerd of dat een podium krijgt erg gevoelig ligt bijvoorbeeld. Hoe kunnen we omgaan met die diversiteit aan meningen en emoties? Hoe laten we als (educatieve) medewerkers deze aan bod komen in een gesprek, zonder dat dit meteen of noodzakelijk tot hoogoplopende discussies leidt? Hoe kunnen we onszelf hierin sterk genoeg voelen om dergelijke gesprekken aan te gaan? 

In dit event, georganiseerd door publiq i.s.m. Museum Kunst & Geschiedenis & FARO, buigen we ons over emotienetwerken als een mogelijke manier om een meerstemmig gesprek te voeren. Emotienetwerken leert hoe u zich kritisch kan verhouden tot erfgoed en/of kunst. De methode brengt u ook bij hoe u oog kan hebben voor uw eigen positie hierin. Tijdens dit event oefent u mogelijke vaardigheden die helpen bij de vaak emotioneel geladen omgang met het verleden in het heden. 

Prof.dr. Hester Dibbits is als lector Cultureel Erfgoed verbonden aan Reinwardt Academie. Samen met haar collega Rosa Mul stelt ze de methode emotienetwerken voor. Na de introductie gaat u aan de slag met de collectie van Museum Kunst & Geschiedenis. U samen met de andere deelnemers wat er gebeurt als we gevoelens met elkaar bespreken over een voorwerp uit de collectie, wisselt kennis met hen uit en deelt ervaringen. De praktische toepassing vertrekt vanuit (gevoelig) erfgoed, maar is ook vertaalbaar naar andere culturele contexten en praktijken. 

Praktisch 

Timing: onthaal vanaf 13 uur, start om 13.30 uur, einde voorzien om 16.30 uur

Om deel te kunnen nemen, koopt u eerst een ticket voor de roadtrip cultuureducatie 2022. Een ticket kost €50 excl. btw (€60,50 incl. btw). Met de ticketcode die u ontvangt, kan u deelnemen aan de 6 events van de roadtrip cultuureducatie 2022.  De code is geldig voor alle medewerkers van uw organisatie. U hoeft dus maar één code aan te kopen om met meerdere medewerkers te kunnen deelnemen. Na ontvangst van de code, is inschrijven voor het event noodzakelijk.

Deze vorming maakt deel uit van de Roadtrip cultuureducatie 2022 van publiq, en is een samenwerking van publiq, Museum Kunst & Geschiedenis en FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.  

Over Hester Dibbits 

Hester Dibbits is sinds 2011 als lector Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie verbonden. Sinds 2014 combineert zij haar werk voor de academie met een bijzonder hoogleraarschap aan de Erasmus School of History, Culture and Communication van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dibbits bekleedt hier de door het LKCA ingestelde leerstoel Historische Cultuur en Educatie. Eerder was zij werkzaam als onderzoeker bij de vakgroep Etnologie van het Meertens Instituut (KNAW) en als interim hoofdconservator bij het Nederlands Openluchtmuseum. 

Dibbits zoekt in haar werk steeds naar de verbinding tussen de wetenschappelijke wereld en de praktijk. Ze hanteert daarbij een historisch-etnologisch perspectief, met bijzondere aandacht voor erfgoed en de cultuur van het dagelijks leven. Dibbits begeleidt MA- en PhD-onderzoek op het terrein van materiële cultuur, erfgoed, musea en educatie. Ze is het boegbeeld van de NWA-route Levend Verleden van de Nationale Wetenschaps Agenda en lid van de Nationale Onderzoeksraad Cultureel Erfgoed. 

Type
Evenement
Trefwoorden
Erfgoededucatie
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector
Cultuursector
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Museum Kunst & Geschiedenis, Jubelpark 10, Brussel
Lesgevers
Hester Dibbits
Prijs
Een ticket kost €50 excl. btw (€60,50 incl. btw). Met de ticketcode die u ontvangt, kan u deelnemen aan de 6 events van de roadtrip cultuureducatie 2022.  De code is geldig voor alle medewerkers van uw organisatie.
Deelnemers
Max. 24 deelnemers
Meer info

Liesbeth De Clercq, medewerker publieksontwikkeling, liesbeth@publiq.be, 02 204 00 93

Inschrijven via de website van publiq

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur participatie | educatie
T
02 213 10 71

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
De Bijzondere Algemene Vergadering van ICOM in Praag keurde de nieuwe museumdefinitie goed. Daarmee komt een einde aan een intensief ...
Welke contacten bestaan er tussen Vlaamse en Britse cultureel-erfgoedorganisaties? Welke impact heeft de Brexit op die contacten? En welke uitdagingen ...