Geschiedenis en registratie van oude drukken met de STCV-methode | Vierdaagse workshop

Bevat uw collectie boeken gedrukt vóór 1801? Doet u onderzoek naar boekdrukkunst vóór 1801? Wil u meer te weten komen over dit erfgoed, kennismaken met de materialiteit van oude drukken en leren hoe u dit soort collecties op een goede manier kan registreren? 

De Vlaamse Erfgoedbibliotheken organiseert van dinsdag 11 tot en met vrijdag 14 juni voor de zesde keer een vierdaagse STCV-workshop, dit keer aan de KU Leuven. Vier dagen lang kunt u kennismaken met de theorie én de praktijk van de methode die het project STCV. Bibliografie van het handgedrukte boek gebruikt bij de gedetailleerde bibliografische beschrijving ervan in de STCV-databank.

De workshop focust op de STCV-methode en plaatst deze in een bredere boekhistorische context. Daarbij stellen we ons steeds de vraag hoe de kenmerken van een oude druk tot stand kwamen en hoe ze op een consequente manier vertaald kunnen worden in een bibliografische beschrijving.

Enkele vragen die aan bod komen: uit welke bouwstenen werd het boekblok opgebouwd en hoe kunnen we dit weergeven in een beknopte formule? Waar vinden we sporen van de drukker en uitgever? Hoe kunnen we op een betrouwbare manier een onderscheid maken tussen verschillende edities van een boek? Hoe interpreteer en beschrijft u verschillen tussen exemplaren?

Het programma van de workshop bestaat uit een combinatie van theoretische sessies en praktische oefeningen. We verkennen de specifieke STCV-aanpak en oefenen met oude drukken in de hand. Zo werkt elke deelnemer in de loop van de week een aantal bibliografische beschrijvingen uit volgens de STCV-methode. Zo leert u hoe u de STCV-databank en de STCV-methode kunt gebruiken bij uw eigen werk of onderzoek.

Voor wie en door wie?

De STCV-workshop richt zich tot iedereen die zich bezighoudt met de ontsluiting van oude drukken én tot iedereen die interesse heeft voor vroegmoderne boeken en graag meer wil leren over de methodes om ze op een correcte manier te beschrijven: catalografen, boekhistorici, onderzoekers en bibliofielen zijn welkom voor een week intensief contact met oude drukken. 

De STCV-workshop is tevens de eerste stap in de opleiding van nieuwe STCV-catalografen die in het kader van samenwerkingsprojecten tussen de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en collectiebeherende instellingen de oude drukken uit hun collectie in de STCV-databank zullen ontsluiten.

Voor de begeleiding staan drie docenten voor u klaar met veel STCV-ervaring: Joran Proot (Cultura Fonds), Steven Van Impe (Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience) en Heleen Wyffels (Vlaamse Erfgoedbibliotheken).

Praktisch

  • 11 tot en met 14 juni 2024
  • Het programma start om 9.30 uur en eindigt ca. 17.00 uur.

 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Universiteitsbibliotheek, Mgr. Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven
Prijs
250 euro (lesmateriaal, koffie en lunch inbegrepen)
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Meer info

Contacteer Heleen Wyffels, projectleider oude drukken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken

Inschrijven kan via deze link.

Organisatie: Vlaamse Erfgoedbibliotheken i.s.m. KU Leuven, Bijzondere Collecties

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Waarom worden musea geregeld geviseerd door klimaatactivisten? Deze eerste FARO-podcast gaat op zoek naar antwoorden op de (complexe) vraag hoe ...
Oehoe, de mascotte van ErfgoedApp, nodigt kinderen en families uit om samen op pad te gaan. Laat u Oehoe ook ...