In goede handen | Bewaren, verpakken en intern transporteren

In deze vorming bespreken we eerst welke stappen u kan zetten om het juiste verpakkingsmateriaal te kiezen. Aan de hand van concrete voorbeelden ontdekt u met welke aspecten u best rekening houdt (bijvoorbeeld: de eigenschappen van de objecten, van de verpakkingsmaterialen en van de omgeving) om ongunstige microklimaten in opslag en andere vormen van aftakeling te voorkomen. Belangrijk is het onderscheid tussen het verpakken van objecten voor de bewaring in depot en voor bescherming tijdens transport.

Daarnaast gaan we ook dieper in op het hanteren en intern transporteren van objecten. Hoe kunt u een interne verplaatsing binnen uw organisatie plannen en uitvoeren? Welke risico’s spelen daarbij een rol? Welke voorbereidingen zijn nodig?

Doelgroep: medewerkers van musea, archieven, erfgoedbibliotheken, landelijke dienstverleners, erfgoedcellen en gemeentelijke erfgoeddiensten, die in contact komen met erfgoedobjecten. Een basiskennis en/of zekere mate van ervaring met betrekking tot het behoud en beheer van erfgoedobjecten wordt aanbevolen.

Programma

De cursus start om 9.30 uur en eindigt om 16.30 uur.

1. Bewaren

 • Plaatsen in depot/klimaatzones 
 • Onverpakt of verpakt bewaren 
 • Rondleiding door de depots van het gastmuseum. Er is ruimte voor vragen en het delen van tips.

2. Verpakken

 • Soorten verpakkingsmateriaal. Waar allemaal op letten? 
 • Oefening: een object uitkiezen en nagaan hoe u dit best zou verpakken 

3. Intern transporteren

 • In 8 stappen tot een veilig transport
 • Hanteren van objecten 
 • Het gastmuseum deelt zijn expertise omtrent intern transport. Er is ruimte voor vragen en het delen van tips. 

Ongetwijfeld ook interessant voor u

Deze vorming maakt deel uit van ‘In Goede Handen’, de jaarlijkse vormingsreeks over het behoud en beheer van erfgoedcollecties, georganiseerd door FARO en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. De cursussen reizen rond doorheen Vlaanderen en Brussel. Bekijk ook de andere thema’s en onderwerpen die in de reeks aan bod komen:

Tarieven

 • Het standaardtarief voor deze vorming is 70 euro.
 • Het kortingstarief voor deze vorming is 50 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
 • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
 • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Type
Cursus
Trefwoorden
Erfgoedzorg en -beheer
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector
Inschrijven
Facturatiegegevens
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht. Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland. De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Museum De Mindere, Capucienessenstraat 3, 3800 Sint-Truiden
Lesgevers
Anne-Cathérine Olbrechts en Julie Lambrechts (FARO)
Prijs
70 euro (standaard)
50 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Meer info

Inschrijven kan via onderstaand formulier.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur behoud en beheer
T
02 213 10 86

Elders op FARO

De Bijzondere Algemene Vergadering van ICOM in Praag keurde de nieuwe museumdefinitie goed. Daarmee komt een einde aan een intensief ...
Doe zoals Anneleen van Lommel van Erfgoed Noorderkempen en deel uw lesidee via Erfgoedwijs.be, een deelsite van KlasCement. Hoe? Op ...
De voorbije maanden werd achter de FARO-schermen hard gewerkt aan een actualisering van de Toolbox Waarderen. Het geoptimaliseerde en uitgebreide ...