In goede handen | Depotinrichting als sleutel tot een efficiënt collectiebeheer

Een efficiënt beheer van uw collectie staat of valt met de verantwoorde inrichting van de bewaarruimte(s). Maar wat maakt een ruimte tot een geschikt erfgoeddepot en hoe richt u ze zo praktisch en overzichtelijk mogelijk in? Hoe haalt u het maximum uit uw beschikbare depotruimte? En hoe voorkomt u dat een depot een overvol labyrint wordt, waar geen object of medewerker zonder schade of kleerscheuren binnen- of buitenkomt? 

Stapsgewijs lichten we in deze module verschillende elementen toe die de keuze en de inrichting van een verantwoorde bewaarruimte bepalen: van de inplanting en constructie van de buitenschil (gebouw/ruimte) tot en met de plaatsing en verpakking van elk individueel object.

Doelgroep: medewerkers van musea, archieven, erfgoedbibliotheken, landelijke dienstverleners, erfgoedcellen en gemeentelijke erfgoeddiensten. Een basiskennis en/of zekere mate van ervaring met betrekking tot het behoud en beheer van erfgoedobjecten wordt aanbevolen.

Programma

10.00 uur: Theorie

  • Goede praktijken, normen en regelgeving voor depotinrichting
  • Functie 1: De ruimte optimaal benutten
  • Functie 2: De collectie beschermen
  • Functie 3: De organisatie faciliteren

12.30 uur: Lunch

13.30 uur: Depotbezoek

14.30 uur: Oefening

15.30 uur: Nabespreking

16.30 uur: Einde

Ongetwijfeld ook interessant voor u

Deze vorming maakt deel uit van ‘In Goede Handen’, de jaarlijkse vormingsreeks over het behoud en beheer van erfgoedcollecties, georganiseerd door FARO en de Vlaamse Gemeenschapscommissie. De cursussen reizen rond doorheen Vlaanderen en Brussel. Bekijk ook de andere thema’s en onderwerpen die in de reeks aan bod komen:

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 70 euro.
  • Het kortingstarief voor deze vorming is 50 euro en geldt voor organisaties en verenigingen in de erfgoedsector en voltijdse studenten.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Type
Cursus
Trefwoorden
Erfgoedzorg en -beheer
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector
Wie de basis onder de knie heeft en graag wil verder groeien kan bij dit aanbod terecht.  Inspelend op de actualiteit biedt FARO steeds weer nieuwe gelegenheden om te leren van collega’s uit binnen- en buitenland.  De concrete praktijk van het werken in de erfgoedsector staat hier centraal. 

Praktische info

Begindatum
Locatie
Memorial Museum Passchendaele 1917, Berten Pilstraat 5a, 8980 Zonnebeke
Lesgevers
Wouter Lammens en Tine Hermans (FARO)
Prijs
70 euro (standaard)
50 euro (sector en studenten)
Deelnemers
Max. 15 deelnemers
Meer info

Inschrijven is niet meer mogelijk, de vorming is volzet.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon
Adviseur lokaal en regionaal erfgoed | behoud en beheer
T
02 213 10 83

Elders op FARO

Welke contacten bestaan er tussen Vlaamse en Britse cultureel-erfgoedorganisaties? Welke impact heeft de Brexit op die contacten? En welke uitdagingen ...
De voorbije maanden werd achter de FARO-schermen hard gewerkt aan een actualisering van de Toolbox Waarderen. Het geoptimaliseerde en uitgebreide ...
Doe zoals Anneleen van Lommel van Erfgoed Noorderkempen en deel uw lesidee via Erfgoedwijs.be, een deelsite van KlasCement. Hoe? Op ...