IIIF in actie: laagdrempelige toepassingen voor publiekswerking

Als communicatie-, publieks- of educatieve medewerker op zoek naar frisse manieren om erfgoed digitaal te presenteren? Misschien hoorde u de term IIIF al waaien! Archieven, bibliotheken en musea gebruiken deze set van open standaarden vandaag om digitale beelden en metadata over hun collecties te beheren, uit te wisselen, en in rijke vorm te ontsluiten op het web.

Benieuwd hoe u dat laatste omzet in de praktijk? Op 17 juni organiseert de Collegagroep IIIF een hands-on workshop voor beginners.

Geen technisch jargon of complexe code, wél een laagdrempelige sessie waarin u wordt ondergedompeld in de mogelijkheden van IIIF voor communicatie, publiekswerking en educatieve doeleinden.

De collegagroep IIIF

Deze workshop is een initiatief van de Collegagroep IIIF, waarin Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en meemoo zich buigen over de mogelijkheden van het International Image Interoperability Framework (IIIF) voor de cultuursector. Dat doen ze door kennis te vergaren, te delen, én de cultuursector te inspireren. Met vormingen als deze, maar ook in de halfjaarlijkse IIIF-Fridays. Op de hoogte blijven van toekomstige activiteiten?

Programma

14.00 - 16.00 uur

Evelien Hauwaerts, curator van de manuscripten van Openbare Bibliotheek Brugge, neemt u in twee uur tijd mee in de basis van IIIF. Na afloop weet u hoe u dit raamwerk kan inzetten in publiekswerking. Aan de hand van voorbeelden en opdrachten leert u:

  • hoe u met IIIF ontsloten beelden kan vinden (en downloaden);
  • hoe u vlot een detail van een beeld kan delen en embedden op een website;
  • hoe u verschillende beelden in één viewer naast elkaar kan openen;
  • hoe u een virtuele rondleiding of quiz kan maken;
  • hoe IIIF kan helpen om uw digitale ecologische voetafdruk te verkleinen.

Voor wie? Werkt u met digitale beelden, en wil u de mogelijkheden en voordelen van IIIF leren kennen? Dan is deze workshop interessant voor u. In het bijzonder communicatie-, publieks- en educatieve medewerkers binnen de cultureel-erfgoedsector zullen heel wat aan deze workshop hebben. Specifieke (technische) voorkennis is niet vereist.

Praktische info

Begindatum
Locatie
Online
Prijs
Gratis
Meer info

Inschrijven kan via deze link.

Elders op FARO

Wat is er nieuw in de FARO-bibliotheek? Dankzij ons handige en dynamische collectie-overzicht blijft u op de hoogte van de ...
faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Waarom worden musea geregeld geviseerd door klimaatactivisten? Deze eerste FARO-podcast gaat op zoek naar antwoorden op de (complexe) vraag hoe ...