Lerend netwerk mondelinge geschiedenis | Hoe betrekt u vrijwilligers bij mondelinge-geschiedenisprojecten?

Erfgoedorganisaties werken vaak samen met vrijwilligers, ook bij mondelinge-geschiedenisprojecten. Zo’n samenwerking brengt een aantal vragen met zich mee:

  • Voor welke aspecten van een mondelinge-geschiedenisproject kunnen vrijwilligers ingeschakeld worden? 
  • Kan iedereen een vrijwilliger zijn in elk mondelinge-geschiedenisproject?  
  • Hoe leidt een erfgoedorganisatie vrijwilligers op?
  • Zijn er minimale kwaliteitseisen voor het vrijwilligerswerk? En hoe garandeert u die?

In deze sessie van het Lerend netwerk mondelinge geschiedenis bekijken we hoe u als erfgoedorganisatie vrijwilligers kan betrekken bij mondelinge-geschiedenisprojecten. We zetten in op ervaringsdeling: Wat zijn good practices? Maar ook: waar liep het mis? Wat kunnen we daaruit leren?

Martine Vermandere vertelt ons hoe Amsab-ISG zijn (vaste) vrijwilligers de voorbije jaren inzette bij diverse mondelinge-geschiedenisprojecten. Hilke Arijs (Erfgoedcel Denderland) vult aan vanuit haar ervaring vanuit een erfgoedcel. Nadien is er via een intervisiemoment ruimte voor vragen en uitwisseling tussen alle deelnemers. Zo verzamelen we tips & tricks over werken met vrijwilligers in mondelinge-geschiedenisprojecten, die nadien ook via de Erfgoedwijzer gedeeld zullen worden.
 
Doelgroep: erfgoedwerkers die mondelinge-geschiedenisprojecten uitvoeren of plannen en daarbij vrijwilligers (willen) betrekken. U hebt dus al enige ervaring met mondelinge-geschiedenisprojecten en vrijwilligerswerking of u staat op het punt om die ervaring op te doen.

Tijdens deze sessie verwachten we een actieve deelname:

  • U deelt uw eigen ervaringen, inzichten en vragen met de andere deelnemers. 
  • U neemt in kleine groepjes deel aan een intervisiemoment waarbij deelnemers elkaar een concrete vraag of (probleem)situatie over dit thema voorleggen.

Programma 

9.30 uur: Inloop met koffie

10.00 uur: Verwelkoming en intro 

10.15 uur: Hoe betrek je als archiefinstelling (vaste) vrijwilligers bij mondelinge geschiedenisprojecten? | Martine Vermandere (Amsab-ISG)

11.00 uur: Gezocht: lokale vrijwilligers! | Hilke Arijs (Erfgoedcel Denderland)

12.00 uur: Lunch 

13.00 uur: Leren van elkaar door intervisie: u legt, in kleine groep, een concrete vraag of (probleem)situatie voor rond het werken met vrijwilligers in mondelinge-geschiedenisprojecten

14.30 uur: Wrap-up 

15.00 uur: Voorzien einde 

Type

Lerend netwerk: hier werkt u gedurende langere tijd samen met collega's aan een nieuwe praktijk, onder onze begeleiding. U stuurt, organiseert en creëert samen.

Tarieven

  • Het standaardtarief voor deze vorming is 25 euro. Er is geen kortingstarief.
  • Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.
  • Meer info over onze tarieven vindt u in onze algemene voorwaarden.
Op zoek naar nieuwe horizonten en experiment? Dit aanbod maakt het mogelijk.  Samen met collega’s werkt u aan  innovatie. U test nieuwe tools uit of ontwikkelt nieuwe toepassingen voor erfgoedland.  

Praktische info

Begindatum
Locatie
Amsab-ISG, Bagattenstraat 174, 9000 Gent
Prijs
25 euro
Deelnemers
Max. 50 deelnemers
Meer info

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Uiterste inschrijvingsdatum
Contactpersoon

Elders op FARO

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. “The past is a strange
Op zondag 21 april staat Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel in het teken van ‘Thuis’. Maar wat is dat precies ...
Wat is er nieuw in de FARO-bibliotheek? Dankzij ons handige en dynamische collectie-overzicht blijft u op de hoogte van de ...