Tweedaagse vorming: naar een inclusief en armoedesensitief vrijetijdsaanbod

Kunnen deelnemen aan vrije tijd is een grondrecht. Toch kan bijna de helft van de Vlamingen in een kwetsbare positie zich niet veroorloven om wekelijks een klein bedrag uit te geven aan persoonlijke behoeftes van ontspanning of om regelmatig te participeren aan vrijetijdsactiviteiten zoals sport, film, concerten. Dit heeft te maken met tal van financiële, praktische, informatieve, digitale, sociale, én psychologische drempels die mensen in armoede ervaren. In dit opzicht worden lokale besturen, cultuurhuizen, sportclubs, jeugdwerkingen en vakantieaanbieders de laatste jaren steeds duidelijker aangesproken op hun opdracht naar publieksdiversiteit en het bereik van kansengroepen.

Het Netwerk tegen Armoede ontwikkelde daarom een tweedaags vormingstraject. De nadruk ligt op dialoog met mensen in armoede, inzicht in de complexiteit van de thematiek, het doorbreken van vooroordelen, het ontwikkelen van een visie op armoede en handvaten om drempels binnen uw organisatie weg te werken.

Deelnemers krijgen inzicht in de dagelijkse leefwereld van mensen in armoede, verbreden hun kennis over een gedragen visie op armoede - en kansengroepen - en reflecteren kritisch over hun eigen praktijk. Vanuit een integrale visie zet u de stap naar concrete acties.

Programma

  • Dinsdag 18 juni 2024, 9.30 -16.00 uur
  • Dinsdag 25 juni 2024, 9.30 - 16.00 uur

De eerste dag is opgebouwd rond de ervaringen van en de dialoog met mensen in armoede zelf. Deelnemers maken kennis met de leefwereld van mensen in armoede en met hun beleving van vrije tijd. Zowel de bredere context van armoede komt aan bod, als de verschillende drempels die deelname aan vrije tijd (cultuur, jeugdwerk, sport, vakantie) bemoeilijken.

De tweede dag gaat concreter in op hoe u als organisatie / vanuit het vrijetijdsbeleid breed kan inzetten op toegankelijkheid. Demos legt linken naar de praktijk vanuit hun visie en expertise rond participatie en bruggen bouwen. De nadruk ligt op een duurzame visie op armoedebestrijding, en het vermijden van eenmalige acties.

Praktisch

  • Voor wie? De vorming staat open voor medewerkers over heel de vrijetijdssector: organisaties uit de cultuur-, toerisme-, jeugdwerk-, en sportsector. De organisatoren proberen zoveel mogelijk op maat te werken en in te spelen op de noden van wie is ingeschreven.
  • Kostprijs: 250 euro per deelnemer voor 2 dagen, inclusief thee, koffie, en broodjeslunch. U ontvangt een factuur bij inschrijving. De inschrijving is pas definitief na ontvangst van betaling. Meer informatie ontvangt u in de algemene verkoopsvoorwaarde bij inschrijving.
  • De vormingsdagen kunnen niet afzonderlijk gevolgd worden. U schrijft in voor het hele traject.

Praktische info

Begindatum
Locatie
De Kriekelaar vzw, Schaarbeek (Brussel Noord)
Prijs
250 euro
Deelnemers
Max. 20 deelnemers
Meer info

Organisatie: Netwerk tegen armoede. Vragen? Mail naar vorming@netwerktegenarmoede.be.

Inschrijven kan tot en met 1 mei 2024 via deze link.

Elders op FARO

Waarom worden musea geregeld geviseerd door klimaatactivisten? Deze eerste FARO-podcast gaat op zoek naar antwoorden op de (complexe) vraag hoe ...
Tijdens een internationale conferentie, meegeorganiseerd door FARO, werden de aanbevelingen gepresenteerd aan beleidsmakers van regionaal, nationaal en Europees niveau.
Oehoe, de mascotte van ErfgoedApp, nodigt kinderen en families uit om samen op pad te gaan. Laat u Oehoe ook ...