Archives without Borders | Call for papers

Het organisatiecomité van de beroepsverenigingen VVBAD en KVAN nodigt u uit een voorstel in te dienen voor een presentatie tijdens het internationale congres Archives without Borders, dat op 30 en 31 augustus 2010 zal plaatsvinden in het Vredespaleis in Den Haag. Dit congres herdenkt het eerste internationale archiefcongres dat in 2010 exact een eeuw geleden in Brussel plaatsvond.

Archives without Borders brengt het belang van archieven voor een goed (overheids)bestuur onder de aandacht, en dat in een internationale context. Een goed archiefbeheer is een voorwaarde voor de duurzaamheid, doelmatigheid en transparantie van publiek en privaat handelen, en voor de wijze waarop daarvan rekenschap kan worden gegeven. In meerdere opzichten overstijgt de betekenis van archieven grenzen, zeker in het licht van de huidige globalisering en de ingrijpende ontwikkelingen op het gebied van de uitwisseling van informatie. Sessies worden ingericht rond de vier thema's 'Archival solidarity', 'Mensenrechten en archieven', 'Grensoverschrijdend archief', en 'Archieven, staatsvorming en nationale identiteit'.

Voorstellen voor een presentatie, te houden in het Engels of het Spaans, zijn welkom tot 1 februari 2010. Zie voor meer informatie de congreswebsite.

Conferentie
archieven