Carnaval van Aalst en Heilige Bloedprocessie kandidaat voor de representatieve Lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO

Vandaag, 30 september 2008, worden twee voorstellen door Vlaanderen in Parijs ingediend. Daarna komt de volgende maanden binnen UNESCO en het Intergouvernementeel Comité een grondige screenings- en evaluatieprocedure op gang die in het najaar van 2009 kan uitmonden in de opname van deze twee voorstellen op de representatieve lijst van de UNESCO-conventie voor de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

De UNESCO-conventie voor de bescherming van immaterieel cultureel erfgoed van 2003 trad in 2006 in werking maar sinds 19 juni 2008 zijn de operationele richtlijnen goedgekeurd door de Algemene Vergadering. Hierdoor komt de conventie helemaal op kruissnelheid. UNESCO vroeg dan ook om kandidaat-dossiers in te dienen voor opname op de lijst van representatief immaterieel erfgoed. Er werd, eerder onverwacht, een vliegende start genomen door de lidstaten meteen al de kans te geven om voor 30 september 2008 de eerste voorstellen voor die internationale lijst in te dienen. Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux gaf onmiddellijk opdracht aan de bevoegde administratie, de Afdeling Erfgoed van het Agentschap Kunsten en Erfgoed, een regeling uit te werken en een speciale ad hoc-commissie samen te stellen om zo snel mogelijk het Vlaamse immateriële erfgoed internationale erkenning te kunnen geven.

Gezien de strakke deadline voor 2008 werd door het Agentschap Kunsten en Erfgoed onmiddellijk een (overgangs)procedure uitgewerkt voor de eerste nominaties voor de Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed Vlaanderen. Bij deze snelprocedure werd ook een ad-hoc beoordelingscommissie betrokken die de ingediende dossiers voor de Vlaamse cultuurminister adviseerde, zowel met het oog op opname in de ‘Inventaris van immaterieel cultureel erfgoed Vlaanderen’ als met het oog op de kandidatuur voor de ‘representatieve UNESCO-lijst’.

Er werden elf kandidaat-dossiers ingediend: acht werden positief beoordeeld, de overige drie werden uitgesteld. Volgende elementen van immaterieel cultureel erfgoed werden binnen het kader van de snelprocedure op de Inventaris van immaterieel cultureel erfgoed Vlaanderen opgenomen:

1. Sint-Dimpnaverering en de Geelse psychiatrische gezinsverpleging
2. Heilig-Bloedprocessie van Hoogstraten
3. Oud Limburgs Schuttersfeest
4. Vlaamse Gebarentaal
5. Houtem Jaarmarkt
6. Heilig-Bloedprocessie van Brugge
7. Aalst Carnaval
8. Feest van Krakelingen en Tonnekensbrand

Zeven van de ingediende kandidaturen wensten eveneens in aanmerking te komen voor voordracht voor de representatieve lijst van UNESCO. Twee van de zeven kandidaat-dossiers werden voor deze ronde geselecteerd:

1. Heilig-Bloedprocessie van Brugge
2. Aalst Carnaval

Een opname op de UNESCO-lijst is vooral symbolisch erg belangrijk en zorgt voor internationale weerklank.

Lees ook: Minister voor cultuur wil zo vlug mogelijk inspelen op Unesco-richtlijnen voor de bescherming van het immaterieel erfgoed

Download het volledige persbericht