Europeana eerste gebruiker van nieuw Creative Commons-merkteken voor het publiek domein

Public Domain Mark en CCO-teken

Creative Commons en Europeana lanceren het ‘Public Domain Mark’, een label voor werken die in het publieke domein vallen. De beweging en de beleidsevoluties rond auteursrecht en het publieke domein blijven een essentiële topic voor de cultureel-erfgoedsector. Daarom organiseert FARO samen met ICRI (K.U.Leuven) een cursusdag rond juridische aspecten verbonden aan digitalisering, archivering en ontsluiting van erfgoed.

Creative Commons, een organisatie die het delen en hergebruik van materiaal onder intellectueel eigendom wil helpen vergemakkelijken, heeft een merkteken gelanceerd voor het publieke domein. Dit maakt het mogelijk om werken die niet (langer) auteursrechtelijk beschermd zijn, duidelijk als zodanig te labelen. De markering moet het ook mogelijk maken om werken in het publieke domein gemakkelijker vindbaar te maken op het internet. Materiaal dat de markering draagt, kan door leraren, studenten, kunstenaars en artiesten zonder zorgen worden hergebruikt in eigen werk.

Europeana wordt de eerste grote gebruiker van het Public Domain Mark en zal op het Europeana.eu-portaal dit merkteken standaard gebruiken voor alle werken waarvan zeker is dat er geen intellectuele rechten meer op rusten. Create Commons werkte voor de ontwikkeling van het merkteken nauw samen met Europeana en een aantal Europeana-partners. Er werd een publieke consultatie gehouden en juridische experts uit meer dan 70 landen lieten er hun licht over schijnen.

Het nieuwe merkteken voor het publieke domein (groot afgebeeld) is complementair aan het bestaande CC0-teken (klein afgebeeld), dat is bedoeld om nieuwere werken, waarop nog auteursrecht rust, vrij te geven aan het publieke domein. Het gebruik van het nieuwe teken is in de eerste plaats bedoeld voor oude werken die in geen enkele jurisdictie meer onder het auteursrecht vallen. In een volgende fase zal Creative Commons manieren zoeken om werken te markeren die in een beperkt aantal landen tot het publieke domein behoren.

Tijdens de cursus op 17 november 2010, georganiseerd door FARO i.s.m. ICRI (K.U.Leuven) komen onder meer aan bod: wettelijke erfgoedexcepties, opencontentlicentiemodellen, verweesde werken, privacy en toegang tot overheidsinformatie.

Praktische info: 17 november 2010, 9.30 - 17.30 uur
FARO (Zaal B), Priemstraat 51, 1000 Brussel
Inschrijving kost 50 euro (inclusief cursusmateriaal), en kan uitsluitend via de FARO-website.

Bron: Vlaamse Erfgoedbibliotheek en Creative Commons