Erfgoedprijs provincie West-Vlaanderen

Nomineer je kandidaat voor de Erfgoedprijs 2011

Op 3 december 2011 wordt voor het eerst de Erfgoedprijs provincie West-Vlaanderen uitgereikt. Op deze dag bekroont de provincie organisaties of personen die in de periode 2009-2011 in het oog sprongen met een publieksgericht initiatief rond erfgoed. Wie deze prijs wint, kan u mee helpen bepalen! Bezocht u een boeiende tentoonstelling? Werd u blij verrast door een recent opgericht of recent vernieuwd museum, erfgoedsite of in een monument? Of ontdekte u West-Vlaams erfgoed via een route, website, evenement, of op nog een andere manier? Surf naar de Erfgoedprijs-website en nomineer vóór 15 april 2011 uw favoriete kandidaat. U maakt meteen zelf ook kans op een van de twintig leuke prijzen.

Wie kan nomineren?
De brede erfgoedsector: cultuurambtenaren van de gemeenten, museummedewerkers, leden en medewerkers van erfgoedorganisaties zoals heemkundige kringen, erfgoedcellen …. Maar ook de geïnteresseerde erfgoedbezoeker kan meedoen, kortom iedereen met een hart voor erfgoed!

Waar houdt u best rekening mee?
Het gaat om publieksgerichte initiatieven uit de periode 2009-2011 die werden gerealiseerd binnen de Provincie West-Vlaanderen of betrekking hebben op West-Vlaams erfgoed. Initiatieven van de Provincie West-Vlaanderen zelf komen niet in aanmerking.

De genomineerden, wie of wat?
De genomineerde kan een persoon of organisatie zijn actief in de erfgoedsector (een gemeentebestuur, een museum, een heemkundige kring, een erfgoedcel …), Maar ook andere organisaties die meestal niet of minder met erfgoed bezig zijn kunnen genomineerd worden. Denken we maar aan scholen, jeugdbewegingen, bibliotheken, socio-culturele verenigingen …. Ook zij kunnen actief zijn op vlak van erfgoed en bijvoorbeeld tentoonstellingen organiseren, activiteiten opzetten voor jongeren of senioren ….

Erfgoed, wat is dat?
Erfgoed is een vlag die vele ladingen dekt. De Erfgoedprijs ziet het heel breed. Onder erfgoed wordt hier begrepen: zowel het onroerend erfgoed (monumenten, landschappen, archeologische sites), het roerend erfgoed (alles wat kan vastgenomen en verplaatst worden zoals schilderijen, boeken, beelden, foto’s, films, documenten …), als het immaterieel erfgoed (de niet-tastbare dingen zoals geschiedenis, feesten, dialecten, stoeten en processies, volksspelen …).

Inspiratie nodig?
Hierbij een aantal voorbeelden van initiatieven die u kan nomineren: tentoonstellingen, musea die werden opgericht of heringericht in de periode 2009-2011, erfgoedsites of monumenten (publiek toegankelijk gemaakt in de periode 2009-2011), erfgoedroutes (wandel- of fietsroutes), websites, evenementen, publicaties, initiatieven voor jongeren of andere specifieke doelgroepen, digitale tools, games …

Let wel: ook andere erfgoedprojecten of initiatieven kan u nomineren!

Wat na de nominatie?
Nomineren kan tot 15 april 2011. Daarna kiest een jury uit de lijst van genomineerden een shortlist van drie. In september wordt de shortlist bekendgemaakt. Een van de drie krijgt op 3 december 2011 de Erfgoedprijs van de Provincie West-Vlaanderen.

Bron: Provincie West-Vlaanderen