Gezocht: fabrieks- en bedrijfsvoetbal

Goal! Voetbal voor't fabriek

Het Gentse museum MIAT plant in 2015 een reizende tentoonstelling over fabrieks- en bedrijfsvoetbal. Over fabrieksvoetbal in Vlaanderen is nog maar weinig gekend. Hoog tijd dus om dit verdwijnend fenomeen in de kijker te zetten. Daarvoor doet het MIAT een beroep op u.

In België kende fabrieks- en bedrijfsvoetbal zijn hoogdagen in de jaren 1970 en 1980. Met de opkomst van o.a. de Belgische voetbalcompetitie, de bedrijvencrisis en het betaalde voetbal, verdween deze bedrijfssport naar de achtergrond. Toch is het vuur tussen de arbeiders nog niet helemaal gedoofd en staat het potje voetbal op zaterdag nog in menig agenda vermeld. Het MIAT zoekt informatie over voetbalploegen die ontstonden binnen een fabriek, een (overheids)bedrijf of onder zelfstandigen. Had u geen officiële ploeg, maar trapte u regelmatig eens een balletje onder collega’s? Organiseerde de directie wel eens een toernooi tegen andere bedrijven op het industriepark?

Het MIAT heeft interesse in alle informatie over fabrieks- en bedrijfsvoetbal. Hoe klein de link tussen de sport en de werknemers of werkgevers ook mag zijn. Laat het hen weten!

Meer informatie: website MIAT, publiekswerking.miat@gent.be of +32 (0)9 269 42 13