Inventarisatie processen van de adel van de Raad van Brabant gesponsord door Stiching de Moffarts

Wapen Stichting de Moffarts

Met de steun van de Stichting de Moffarts ontsluit het Rijksarchief binnenkort een belangrijke reeks procesdossiers uit de 17de en 18de eeuw waarbij de adel betrokken was. De Stichting de Moffarts trekt fondsen uit waarmee het Rijksarchief een extra archivaris kan aanwerven die deze reeks zal inventariseren. De Stichting de Moffarts is een stichting van openbaar nut met zetel op het kasteeldomein het Hamel te Lummen. Zij werd opgericht in 1997 en beheert de nalatenschap en het patrimonium van barones Marie-Louise de Moffarts en baron André de Moffarts. De Stichting wil het historisch onderzoek stimuleren, onder meer naar de geschiedenis van adel en kastelen op het lokale, nationale en internationale vlak. Daarom ondersteunt de Stichting waardevolle studies of onderzoeksprojecten die in de lijn van haar doelstellingen liggen.

Recent besliste de Stichting om een vraag om sponsoring vanuit het Rijksarchief te honoreren. Het gaat om de inventarisatie van de 'processen van de adel' voor de Raad van Brabant (310 strekkende meter). Deze processen gaan o.m. over schulden, erfenissen, huwelijken, voogdij, grensgeschillen en jurisdictiekwesties. De dossiers werpen licht op de adellijke levensstijl, familiale strategieën, representatie en statusmanagement. Getuigenissen, ondervragingen, kaarten en rekeningen geven gedetailleerde informatie over de heerlijkheden, domeinen en kastelen in het oude hertogdom Brabant, de Landen van Overmaas en het hertogdom Limburg, een gebied dat overeenkomt met de huidige provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant, het Brussels hoofdstedelijk gewest en delen van Limburg, Luik, Nederland en Duitsland. Historici, kunsthistorici, genealogen en geïnteresseerden in lokale geschiedenis, monumentenzorg en restauratie zullen vele nieuwe gegevens kunnen vinden in deze dossiers.

Het Rijksarchief neemt sinds enkele jaren verschillende initiatieven voor de ontsluiting van de archieven van de Raad van Brabant. Zo werden inventarissen gepubliceerd over de processen van de steden, de particulieren, werd naar aanleiding van het ontdekken van de oudste kaart van Diest in het archief van de Raad van Brabant een tentoonstelling georganiseerd en een boek uitgegeven en werd een vrijwilligersproject opgezet.

Bron en meer info
Rijksarchief te Brussel (Anderlecht), Harald Deceulaer, rijksarchief.anderlecht@arch.be
Website Algemeen Rijksarchief