Leidraad regelgeving overheidsopdrachten

Op 1 juli 2013 werd de nieuwe Belgische wetgeving overheidsopdrachten van kracht. Onder bepaalde voorwaarden worden ook verenigingen (vzw’s) beschouwd als aanbestedende overheden, waardoor zij onderworpen zijn aan de nieuwe regelgeving.

De regelgeving overheidsopdrachten is dus niet enkel van toepassing op de klassieke overheden. Een hele reeks organisaties en verenigingen valt voor alle aankopen onder het toepassingsgebied van de regelgeving overheidsopdrachten. Andere organisaties en verenigingen moeten de regelgeving overheidsopdrachten dan weer enkel toepassen voor een specifiek project dat ze met subsidies uitvoeren. De regelgeving is complex en roept veel vragen op.

Om tegemoet te komen aan mogelijke vragen van organisaties en verenigingen over het toepassingsgebied van de regelgeving, licht een leidraad van het Departement Bestuurszaken dit toepassingsgebied toe, gevolgd door een kort overzicht van de meest gebruikte gunningswijzen en een inleiding tot e-procurement. Deze leidraad wordt opgevat als een levend document, dat regelmatig zal worden geactualiseerd. U vindt de meest recente versie steeds terug op de portaalsite Bestuurszaken onder het thema overheidsopdrachten.

Ook de Verenigde Verenigingen hebben een brochure uitgebracht en een uitgebreide themapagina samengesteld over deze complexe problematiek.