Meer over het traject 'Conceptnota cultureel-erfgoedbeleid'

Het cultureel-erfgoedbeleid in Vlaanderen staat voor een aantal grote uitdagingen, zowel maatschappelijk, bestuurlijk als sectoraal. Minister van Cultuur Sven Gatz kondigde in zijn beleidsnota Cultuur (p. 38) aan dat hij het momentum wil aangrijpen "om een langetermijnvisie te ontwikkelen op de zorg voor en de ontsluiting van cultureel erfgoed (roerend en immaterieel erfgoed) in en voor Vlaanderen".

In een cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Gemeenschap zijn er volgende belangrijke uitganspunten:

  • het langetermijnperspectief, gekoppeld aan een tijdsdimensie: verleden-heden-toekomst
  • het (delen van) erfgoed als 'gemeenschappelijk goed'.


Bovendien is cultureel erfgoed – zowel roerend als immaterieel - een bron voor andere maatschappelijke domeinen zoals kunsten, toerisme, onderwijs, wetenschap, innovatie en ondernemerschap. Een kwaliteitsvolle, evenwichtige en duurzame benadering ervan is belangrijk. Het gaat vaak om de laatste getuigen.

De vraag naar een langetermijnvisie heeft een voorgeschiedenis. Het is de bedoeling om op basis van het huidig cultureel-erfgoedbeleid, te komen tot een kwaliteitsvol en duurzaam kader voor een toekomstig cultureel-erfgoedbeleid.

Vanaf maart 2015 start de afdeling Cultureel Erfgoed, in opdracht van minister Sven Gatz, een traject op met FARO vzw, het cultureel-erfgoedveld en relevante stakeholders.Volgende stappen worden genomen:

  • FARO vzw heeft de opdracht gekregen om op basis van internationale referentiedocumenten uitgangspunten voor een cultureel-erfgoedbeleid in en voor Vlaanderen aan te reiken
  • het cultureel-erfgoedveld antwoordt op vijf vragen die hen worden voorgelegd
  • dit vormt de basis voor de focusgroepen die in het najaar doorgaan
  • tijdens het Groot Onderhoud wordt in werkgroepen dieper op bepaalde onderwerpen ingegaan.


Ook andere trajecten en initiatieven staan hier niet los van en zullen eveneens een plek in de Conceptnota krijgen.

In maart 2016 wil de minister een langetermijnvisie in de vorm van een Conceptnota aan de Vlaamse Regering voorstellen. De Conceptnota zal gaan over een cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Gemeenschap in Vlaanderen en Brussel.

Meer informatie vindt u in het dossier op de website van het Departement CJSM

Bron: Departement CJSM
Foto: Eerste sectorbijeenkomst, 28 april 2015