Nieuw boek over Jozef Weyns

Zopas verscheen bij de Dienst Cultuur van de Provincie Antwerpen het boek "Achter de traditie | Op zoek naar een levend verleden | Leven en werk van Jozef Weyns". Het boek vertelt het verhaal van dr. Jozef Weyns, één van de bezielers van de heemkundige beweging in Vlaanderen. Bij het grote publiek is Weyns vooral bekend als oprichter en eerste conservator van het Provinciaal Openluchtmuseum Bokrijk.

Eind 2005 nam de vzw Kempens Landschap het initiatief om Weyns' eigen woning en domein Ter Speelbergen in Beerzel-Putte aan te kopen, te renoveren en open te stellen. De vzw Speelbergen - Heem - dr. Jozef Weyns zette sindsdien een aantal initiatieven op het getouw waaronder de inventarisatie van de rijke archieven van Weyns en het in kaart brengen van de ruim 9.000 boeken tellende bibliotheek. De publicatie van deze bio-bibliografie vormt een voorlopige apotheose.

Sam Van Clemen en Sofie Wauters leverden een uitvoerige basistekst en een volledige bibliografie, Patrick De Rynck bewerkte het geheel. Drie gastauteurs, Frank Seberechts, Marc Mees en Serge Migom, situeren de figuur-Weyns in zijn tijdsgewricht. In de epiloog ten slotte, reflecteert Marc Jacobs over de evolutie van de heem-en volkskunde in Vlaanderen en over de betekenis van dr. Jozef Weyns.

Het rijk geïllustreerde boek telt 288 pagina’s, kost 20 euro (plus verzendingskosten) en is verkrijgbaar bij het departement Cultuur van het provinciebestuur Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22 in 2018 Antwerpen. Contacteer Hilde Everaert via telefoon (+32 (0)3 240 64 18) of mail of bestel via de website.

Meer info: Website provinciebestuur Antwerpen, dienst Cultuur

Jozef Weyns
boek
heemkunde
openluchtmuseum Bokrijk