Nieuwe oproepen EU-programma's: Creatief Europa, Horizon 2020, Europa voor de Burger en Erasmus+

Creative Europe

De nieuwe werkprogramma's 2014-2020 van onder meer Creatief Europa, Horizon 2020 en Europa voor de Burger zijn bekend en de eerste oproepen werden gepubliceerd. Voor algemene info over deze programma's en de doorverwijzingsgegevens naar de betrokken contactpunten: klik hier. Meer info over de oproepen staat hierna.

Creatief Europa

Op 5 december 2013 heeft de Europese Raad van de 28 lidstaten het programma Creatief Europa 2014-2020 goedgekeurd. Het programma volgt de huidige programma's MEDIA, MEDIA Mundus en Cultuur (2007-2013) op. Creatief Europa omvat een subprogramma Cultuur voor ondersteuning van Europese samenwerking voor de culturele en de creatieve sectoren en een subprogramma MEDIA voor de audiovisuele sector. Via een nieuw, cross-sectoraal programmaonderdeel worden daarnaast ook middelen beschikbaar gesteld voor beleidssamenwerking en multidisciplinaire activiteiten, alsook voor een financiële garantiefaciliteit vanaf 2016.

Om continuïteit in de Europese ondersteuning van internationale samenwerking te verzekeren, werd op 10 december 2013 een ‘voorwaardelijke oproep’ gepubliceerd op de website van de Europese Commissie - Cultuur voor het indienen van steunaanvragen voor culturele en creatieve projecten binnen het Creatief Europa-programma, met startdatum en budget in 2014.

Aandacht voor professionalisering van de culturele en de creatieve sectoren én aandacht voor een breed en duurzaam publieksbereik zijn de hoofdprioriteiten van het subprogramma Cultuur, dat vier grote acties kent:


De officiële aanvraagdocumenten zijn beschikbaar via de website van de Europese Commissie - Cultuur.

Aandacht: deze regeling en voorgedragen indiening- en startdata van acties is uitzonderlijk. Vanaf 2014 zal de Europese Commissie een vast kaderprogramma aanbieden tot 2020, met vastgelegde jaarlijkse indieningdata voor de verschillende actielijnen en een officiële programmagids, naar het voorbeeld van het Cultuurprogramma (2007-2013).

Infosessies en workshops
Culturele en creatieve organisaties, steden en gemeenten en maatschappelijke organisaties met Europese plannen kunnen in januari en februari 2014 op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel terecht voor informatiesessies over het Creatief Europa-programma (2014-2020) en het Europa voor de Burger-programma (2014-2020). Daarnaast worden ook specifieke workshops georganiseerd, waarbij de praktische opmaak van het aanvraagdossier in detail wordt doorgenomen voor elke specifieke actie afzonderlijk. Deze workshops vinden plaats in Brussel. Deelname is gratis, maar inschrijven voor deze infosessies en workshops is verplicht. Klik hier voor meer informatie

Het Cultuurcontactpunt Vlaanderen en het Europa voor de Burger-Contactpunt Vlaanderen organiseren daarnaast op dinsdag 17 december 2013 het evenement ‘Van oud naar nieuw: inspiratie en informatie voor culturele en creatieve organisaties, steden en gemeenten met Europese ambities’.  Tijdens dit evenement worden de publicaties voorgesteld die een overzicht bieden van de succesvolle Belgische projecten aan het Europees Cultuurprogramma (2007-2013) en het Europese programma Europa voor de Burger (2007-2013). Ook worden de nieuwe Europese programma’s Creatief Europa (2014-2020) en Europa voor de Burger (2014-2020) kort voorgesteld. Het belooft een feestelijke namiddag te worden met inspiratie en informatie voor culturele en creatieve organisaties en steden en gemeenten met Europese ambities.

Contactgegevens CultuurContactpunt Vlaanderen
De Creatief Europa Desk Vlaanderen staat tot uw dienst voor inlichtingen met betrekking tot het Creatief Europa-programma en voor begeleiding op weg naar uw succesvolle internationale samenwerking met steun van Europa. U kunt Gudrun Heymans, Creatief Europa Desk Vlaanderen - coördinator subprogramma Cultuur bereiken per e-mail (cultuurcontactpunt@vlaanderen.be), telefonisch (+32 (0)2 553 06 59) of op afspraak voor een meer gedetailleerde bespreking van uw projectvoorstel.

Meer informatie vindt u op de website CultuurContactpunt Vlaanderen, Mediadesk Vlaanderen en op de website van de Europese Commissie - Cultuur.

Bron bericht: nieuwsbrief CultuurContactpunt Vlaanderen

Horizon 2020

De Europese Commissie lanceerde ook het Horizon 2020-programma. Interessant voor erfgoedorganisaties is onder meer het onderdeel 'Reflective societies: transmission of European cultural heritage, uses of the past, 3D modelling for accessing EU cultural assets'. De eerste deadline is op 21 april 2014. Klik hier voor meer informatie.

Meer informatie vindt u op de website Europrogs.

Europa voor de Burger

Op 31 oktober 2013 werd het werkprogramma 2014 van het Europa voor de Burger-programma goedgekeurd door de Europese Commissie. Dit betekent dat de details van het programma en de voorwaarden waaraan de projectaanvragen moeten voldoen gekend zijn. Meer informatie hierover vindt u terug op de website van Europa voor de Burger Vlaanderen. Kanttekening bij de goedkeuring van dit werkprogramma is dat het afhankelijk is van finale goedkeuring van de wettekst voor het programma 2014-2020 door de Raad van de Europese Unie (goedkeuring door Europese Parlement gebeurde op 19 november 2013) en de finale goedkeuring van het budget 2014.

Naar aanleiding van de goedkeuring van het werkprogramma 2014, werd op 11 november 2013 de eerste oproep van het nieuwe programma gelanceerd. Het gaat om een oproep voor structurele steun aan Europese openbare organisaties die onderzoek naar overheidsbeleid doen (denktanks) en voor maatschappelijke organisaties op Europees niveau. Alle informatie hierover en de benodigde documenten zijn terug te vinden op de website van de Europese Commissie.

Infosessies en workshops
Culturele en creatieve organisaties, steden en gemeenten en maatschappelijke organisaties met Europese plannen kunnen in januari op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel terecht voor informatiesessies over het Creatief Europa en het Europa voor de Burger-programma. Creatief Europa Desk Vlaanderen en het Europa voor de Burger-Contactpunt Vlaanderen organiseren in samenwerking met verschillende afdelingen van Europe Direct informatiesessies: in Leuven (8 januari), in Brugge (10 januari), in Gent (13 januari), in Hasselt (29 januari) en in Antwerpen (6 februari). Daarnaast organiseren zij ook enkele workshops, waarbij er dieper wordt ingegaan op de praktische opmaak van het aanvraagdossier voor beide programma’s. Deze workshops vinden plaats in Brussel.

Meer informatie en inschrijven voor deze informatiesessies en workshops via de website Cultuur van de Vlaamse overheid.

Erasmus+

Ten slotte zijn er ook de eerste oproepen binnen het Erasmus+ programma, waaronder ook ondersteuning van volwasseneneducatie valt (opvolger Grundtvig-programma). Programmalijn 1 en 2 (key action) zijn het meest interessant voor erfgoed:

  • Key action 1: mobiliteit van professionals - deadline: 17 maart 2014
  • Key action 2: Strategische partnerschappen - deadline: 30 april 2014


Bron bericht: Nieuwsbrief Europa voor de Burger programma