Nieuwe publicatie over gildetradities zet Kempense gilden in de kijker

Bij LECA verscheen onlangs Gildetradities. Een verhaal van beleving en herbeleving. In dit gloednieuwe boek wordt ingezoomd op de tradities van de Hoge Gilderaad der Kempen.

De basis voor het boek was de grootschalige enquête die LECA en de HGK in 2010 afnamen bij de aangesloten gilden. De resultaten daarvan werden door Stefaan Top geïnterpreteerd en in boekvorm gegoten.

Daarnaast bevat Gildetradities ook een schat aan beeldmateriaal. De combinatie van tekst en foto’s toont een duidelijk beeld van hoe de gilden vandaag functioneren en is tegelijk een uitnodiging om na te denken over hun toekomst.

Wie zelf van naderbij wil kennismaken met een schuttersgilde, kan daarvoor terecht op drie gildedagen, georganiseerd door de gilden van de Hoge Gilderaad der Kempen. Op het programma van elke gildedag staat telkens een aantal boeiende demonstraties en workshops. Bezoekers kunnen zo zelf uitproberen hoe goed ze zijn in buksschieten, handboogschieten, kruisboogschieten, vendelen, roffelen en dansen.

De gildedagen worden samen met de 3 Kempense erfgoedcellen georganiseerd. Erfgoedcel Noorderkempen komt als eerste aan de beurt met de gildedag op 7 april in De Pegger in Vlimmeren (Beerse). Op 26 mei is Erfgoedcel k.ERF aan zet met de gildedag in Retie. Met de gildedag op 29 september in Herentals sluit Erfgoedcel Kempens Karakter de reeks af. Ook LECA is als partner bij elke gildedag betrokken.

Informatie over het boek:
Gildetradities. Een verhaal van beleving en herbeleving, ISBN 9789081258019, 160 p.
Concept en realisatie: LECA en de Hoge Gilderaad der Kempen. Met steun van Erfgoedcel Noorderkempen, Erfgoedcel k.ERF, Erfgoedcel Kempens Karakter en de provincie Antwerpen.
Gastauteur: Stefaan Top
Vormgeving: Mario Debaene