Nieuwe publicaties uit het cultureel-erfgoedveld

De afgelopen weken verschenen bij verschillende organisaties en instellingen een aantal interessante erfgoedpublicaties:

Souvenirs. Foto's, filmpjes en Elixir voor een namiddag vertelplezier
Erfgoedcel Brugge ontwikkelde vijf koffers, elk met een specifiek thema om ouderen te stimuleren herinneringen op te halen aan vroeger. In de koffers vindt u oude filmpjes, foto's en voorwerpen rond de thema's school, zorg, religie, vrije tijd en werk. Daarnaast bevat elke koffer een handleiding met heel wat inspirerende vragen en doe-opdrachten voor de begeleiders. De koffers willen een inspiratiebron zijn voor al wie met ouderen in gesprek gaat en vormen een mooi pakket voor een reminiscentie-activiteit. In het bijzonder medewerkers in rusthuizen, woon- en zorgcentra, ziekenhuizen of dienstencentra kunnen met de koffers aan de slag. Maar ook binnen seniorenverenigingen kunnen de koffers een aanleiding zijn voor een namiddag vertelplezier.
Interesse? Meer info vindt u op de website van Erfgoedcel Brugge.

Jacques De Ro, Monumenten van papier en karton. De moderne geschiedenis van Geraardsbergen op maat van papiermakers, drukkers en fotografen
Geschiedenis wordt niet alleen gemaakt door mensen maar ook geschreven. Op basis van geschreven documenten kunnen we het verleden reconstrueren van onze stad of van haar inwoners. Hiervoor is er in de eerste plaats nood aan papier als drager van onze kennis. Een primeur voor Geraardsbergen tijdens de 18de eeuw is de oprichting van een papierwindmolen, die de stadsadministratie gaat bevoorraden. Dit betekent meteen ook de start van een eigen papier- en kartonindustrie die stand houdt tot in de late 20ste eeuw. Daarnaast zorgt de introductie van de drukpers en van de fotografie tijdens de 19de eeuw voor een ongeziene toename aan bronnenmateriaal in woord en beeld. Boeken, tijdschriften, weekbladen, strooibriefjes, pamfletten… enz. worden voortaan gedrukt op eigen bodem, terwijl fotografen stadsgezichten en portretfoto’s nemen. Papiermakers, drukkers en fotografen bepalen dus mee onze kennis over het verleden. Hun producten dienen gekoesterd te worden als ‘monumenten’, want zij blijven voor de komende generaties de stille getuigen van de eeuwen zonder digitale revolutie.

In zijn boek Monumenten van papier en karton. De moderne geschiedenis van Geraardsbergen op maat van papiermakers, drukkers en fotografen gaat historicus Jacques De Ro uitvoerig in op het leven en werk van deze drie beroepsgroepen. Naast een historisch overzicht van de diverse papier- en kartonfabrieken, de drukkerijen, de fotostudio’s en -clubs, die Geraardsbergen rijk was over meer dan twee eeuwen, krijgt de lezer de oudste fotografische opnames van de stad te zien. Maar ook de vele weekbladen die er gedrukt werden en er circuleerden, komen uitgebreid aan bod.

Jacques De Ro, Monumenten van papier en karton. Het boek met formaat 21 x 29,7 cm en harde kaft, garengenaaid en gebrocheerd, telt 388 pagina’s en is rijk geïllustreerd met 732 afbeeldingen in vierkleurendruk, waarvan het merendeel nooit eerder is afgedrukt. In de bijlagen is een repertorium opgenomen van de weekbladen en de tijdschriften, gedrukt te Geraardsbergen in 1843-1990 met aanduiding van hun verschijningsdatum en vindplaats, zowel in openbare instellingen als bij private personen.

Het boek is te verkrijgen tegen 35 euro in de Standaard Boekhandel te Geraardsbergen of, na afspraak (e-post: mvtger@telenet.be) bij Gerardimontium, p.a. Donkerstraat 48, Geraardsbergen. Voor thuisbezorging via de post geldt een prijs van 41,50 euro te betalen op rekening BE49 4431 6807 8171 op hetzelfde adres.